Business Internaţional

Sunt crahurile trecute ghiduri folositoare?

13.11.2008, 16:59 13

Multi vorbesc cu autoritate de anul 1987, cativa isi amintesc de 1974 si aproape toti vorbesc de anul 1929 ca si cand ar fi fost ieri.

Este numai o problema de timp pana cand cineva va spune ca nu a mai vazut asa ceva din 1720, de la South Sea Bubble din Marea Britanie.
Daca s-ar repeta situatia din 1987, ar trebui sa asistam la o redresare ordonata printr-o recesiune neplacuta. 1929 a reprezentat inceputul unei piete bear (piata aflata in scadere pentru o perioada foarte lunga - n.r.) care s-a mentinut timp de aproximativ trei ani inainte ca indicele Dow Jones sa atinga limita inferioara, cu 90% sub nivelul maxim atins. La acea vreme au existat nu mai putin de sapte perioade de revenire, cea mai prelungita durand trei luni si aducand o crestere de 48%, suficienta pentru a conferi un fals sentiment de siguranta, inainte de scaderile ce au urmat.
Cei care au privit alegerea lui Barack Obama ca presedinte al SUA ca pe un fel de linie de demarcatie pot fi oarecum linistiti de faptul ca prabusirea pietei din Anglia din anii 1720 a anuntat o atitudine dura impotriva materialismului si aproape 20 de ani de pace, prosperitate si administratie sobra.
In ciuda faptului ca atentia este concentrata asupra indicelui Dow Jones, bursei NASDAQ si economiei americane, cele mai dramatice pierderi s-au inregistrat pe pietele emergente.
In timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 13%, indicii bursieri din Hong Kong, Bombay si Shanghai au pierdut peste 22%, piata braziliana a scazut cu 29%, iar indicele RTS din Moscova a coborat cu 35%. In momente de criza, investitorii alarmati privesc catre dolar si, mai exact, catre titlurile americane de trezorerie. Daca acest lucru se va intampla si de aceasta data, nu este sigur, insa deocamdata exista putine alte refugii.
Octombrie a fost luna in care criza a lovit cu adevarat Asia. In Japonia, Nikkei a scazut cu 23%. Dintre actiunile companiilor cu un nivel ridicat al capitalizarii, cele ale Mitsubishi UFJ, Mitsubishi si Canon au inregistrat scaderi de aproximativ 20%, in timp ce actiunile Toyota au pierdut 5%.
Sentimentul de pesimism este direct legat de loviturile repetate date exporturilor Japoniei - o apreciere a yenului si o incetinire sau recesiune in Statele Unite si acum o incetinire pe cealalta piata importanta de export, China. Intre timp, principala sa rivala, Coreea de Sud, a inregistrat o depreciere a monedei sale locale cu o treime in ultimul an in raport cu dolarul.
In acelasi timp, in octombrie operatiunile de carry-trade din Japonia au revenit la niveluri atinse cu patru ani in urma.
Acest lucru se intampla in conditiile in care incepe cursa reducerilor de rate ale dobanzii la nivel mondial. Catre sfarsitul lunii octombrie, yenul se intarise de la 105 unitati in raport cu dolarul la aproape 92. Totusi, importanta nu este atat directia in care evolueaza o moneda, ci volatilitatea acesteia.
Semnele de intrebare privitoare la Asia au afectat multe actiuni globale care ar fi scapat de scaderi in Europa si Statele Unite.
Cel mai notabil exemplu este cel al actiunilor HSBC, care in septembrie au inregistrat cresteri importante in timp ce actiunile altor banci scadeau dramatic, insa in octombrie au pierdut 16%.
Actiunile companiilor miniere oscileaza in conditiile in care investitorii incearca sa determine cat de pronuntata este incetinirea din China. In general, totusi, directia actiunilor unor firme ca BHP Billiton, Xstrata si Anglo American este inca in jos.
In general, bancilor le este aproape imposibil sa se ridice din "mlastina" in care le-a aruncat criza pietelor de credit.
Singurele segmente de pe pietele de actiuni care s-au bucurat de stabilitate sunt reprezentate de traditionalele actiuni defensive. Wal-Mart a incheiat luna fara crestere, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut a avansat cu aproximativ 20%.
Nestle, ca si Unilever, a castigat aproximativ 1% in aceasta luna, inregistrand vanzari cu 8% mai mari in ultimele trei luni. Profiturile Procter & Gamble au avansat cu 9% in ultimul trimestru.
Actiunile sale au inregistrat o scadere de 4%, insa oamenii continua sa cumpere detergenti si creme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO