Business Internaţional

Ţara asiatică în care economia se prăbuşeşte. Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat

Ţara asiatică în care economia se prăbuşeşte....

Autor: Raul Peterlin

06.11.2023, 10:29 14666

Economia indoneziană a înregistrat o creştere consistentă în trimestrul al treilea. Totuşi, a încetinit mai mult decât se aştepta, ajungând la cea mai slabă creştere din ultimii doi ani. Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat, informează Reuters.

Produsul intern brut a înregistrat o creştere anuală de 4,94% în trimestrul iulie-septembrie, sub nivelul de 5,05% preconizat de economişti şi de 5,17% în trimestrul al doilea.

Economiştii se aşteaptă ca cea mai mare economie din Asia de Sud-Est să se răcească în acest an din cauza unei serii de majorări ale dobânzilor interne, a scăderii preţurilor la mărfuri şi a slăbirii economiei globale.

O majorare surprinzătoare a ratei de dobândă de către Banca Indoneziei de luna trecută, menită să apere moneda rupia în scădere, a dus totalul majorărilor de rată de anul trecut la 250 de puncte de bază.

„Deşi o rată de sub 5% este încă destul de bună, acest lucru serveşte drept avertisment pentru autoritatea noastră monetară să nu fie prea agresivă cu majorările de rate”, a declarat economistul Maybank Indonesia, Myrdal Gunarto, care se aşteaptă la încă o majorare a ratei de 25 de puncte de bază.

În pofida datelor dezamăgitoare privind PIB-ul, rupia s-a scumpit luni şi s-a tranzacţionat cu 1,3% mai sus faţă de închiderea din ziua precedentă, în condiţiile în care dolarul american a scăzut.

„Pentru trimestrul curent, cheltuielile pentru campaniile electorale şi recenta creştere a bugetului de asistenţă socială de către guvern vor oferi o oarecare amortizare”, a declarat Joshua Pardede, economist şef la Bank Permata.

Pardede preconizează o creştere pe întregul an 2023 de 5,07%, puţin sub prognoza guvernului de 5,1%.

Aceasta se compară cu o creştere economică de 5,3% în 2022 - cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, când Indonezia a beneficiat de un boom global al materiilor prime.

În perioada iulie-septembrie, contracţia exporturilor s-a adâncit la 4,26%, de la 2,97% în al doilea trimestru, cheltuielile guvernamentale scăzând, de asemenea, în ritm anual.

Creşterea cheltuielilor gospodăriilor, care reprezintă peste jumătate din PIB, a încetinit la 5,06% de la 5,22%.

Sectorul agricol a fost, de asemenea, afectat de seceta provocată de fenomenul meteorologic El Nino, arată datele.

Se estimează că impactul El Nino a atins punctul maxim în octombrie.

Un punct forte în defalcarea PIB-ului a venit din partea investiţiilor, care au înregistrat o creştere de 5,77% în al treilea trimestru, faţă de 4,63% în al doilea trimestru.

Pe o bază trimestrială ajustată în funcţie de sezonalitate, PIB-ul Indoneziei a crescut cu 1,6%, sub aşteptările pentru o creştere de 1,71%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO