Business Internaţional

Ţările bogate caută oportunităţi în Cuba

Ţările bogate caută oportunităţi în Cuba

Autor: CătăIina Apostoiu

08.06.2016, 00:00 668

Partenerii comerciali pe termen lung ai Cubei recurg la diverse mijloace, cum ar fi anularea de datorii, swap-uri de datorii şi noi finanţări, în încercarea de a câştiga noi oportunităţi de investiţii în această ţară înainte de sosirea companiilor americane, scrie Reuters. Franţa, Italia, Japonia, Spania şi Rusia se numără printre ţările care încearcă să convingă Cuba să semneze contracte cu companiile lor pentru proiecte de modernizare a infrastructurii în schimbul anulării datoriilor. În decembrie anul trecut, Cuba a încheiat un acord general cu Clubul de la Paris al ţărilor bogate privitor la iertarea unor datorii cuprinse între 8,5 şi 11,1 mld. dolari.

De atunci a semnat mai multe acorduri bilaterale cu majoritatea ţărilor membre. Cuba spune că are nevoie de investiţii străine pentru a-şi impulsona economia anemică, însă ţara rămâne prudentă când vine vorba de finalizarea unor noi parteneriate. Până acum, niciun proiect având legătură cu acordurile de finanţare nu a fost anunţat. Ministrul cubanez al Comerţului Exterior şi Investiţiilor Rodrigo Malmierca declara luna trecută în Havana că reluarea relaţiilor diplomatice cu SUA nu înseamnă că ţara va întoarce spatele altor parteneri. “Nu vom reveni niciodată la dependenţa de o singură piaţă”, a declarat acesta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO