Business Internaţional

Ţările europene promovează săptămâna de lucru mai scurtă pentru a îmbunătăţi vieţile angajaţilor şi a scăpa de criza forţei de muncă

Ţările europene promovează săptămâna de lucru mai...
Foto: Unsplash

Autor: Catalina Apostoiu

07.04.2023, 00:06 375

Puternicul sindicat german IG Metall din sectorul metalurgiei cere implementarea săptămânii de lucru de patru zile la salariul actual în locul unei majorări salariale pentru anga­jaţii din sector înaintea negocierilor salariale din luna noiembrie a acestui an, scrie Deutsche Welle.

Knut Giesler, reprezentant al sin­dicatului, argumentează că săptă­mâna de lucru mai scurtă ar îmbună­tăţi foarte mult sănătatea şi calitatea vieţii salariaţilor şi ar face în acelaşi timp industria mai atrăgătoare pen­tru muncitorii tineri.

Potrivit acestuia, industria ger­ma­nă are nevoie disperată de munci­tori noi în contextul tranziţiei de la cărbune la hidrogen în ceea ce priveşte producţia.

Planul prezentat de Giesler pre­vede introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile, 32 de ore, la ace­leaşi salarii. Modificarea ar necesita probabil o perioadă lungă de imple­mentare, potrivit lui Giesler.

În Marea Britanie, angajatorii dis­peraţi să recruteze şi să păstreze muncitori din generaţia Z oferă în număr din ce în ce mai mare zile de vineri cu program mai scurt în încer­carea de a ocupa poziţiile vacante pe fondul crizei permanente de forţă de muncă, notează Bloomberg. Portalul online Adzuna a înre­gis­trat o creş­te­re puternică a anunţu­rilor care oferă zile de lucru de vineri mai scurte, acest lucru însemnând practic că angajaţii îşi pot începe weekendurile cu câteva ore mai devreme.

Beneficiul pare să-i abă în vizor pe cei mai tineri şi este mai proe­mi­nent în anumite industrii.

Andrew Hunter, cofondator al Adzuna, arată că această schimbare reflectă faptul că angajaţii „cer mai mult“ de la angajatori după pande­mie. „Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, o companie care oferă un astfel de beneficiu semna­lează că are o atitudine flexibilă privind programul şi îi pasă de starea de bine a angajaţilor, doi factori extrem de importanţi pe piaţa muncii în prezent“.

Totuşi, astfel de încercări de fle­xibilizare nu au dus la o atenuare a problemei penuriei forţei de muncă din Marea Britanie. Iar unii rămân sceptici cu privire la valoarea utili­zării de beneficii pentru atragerea de muncitori tineri. „Încrederea, respec­tul şi un salariu adecvat valorează mult mai mult decât pizza, vacanţe şi zile mai scurte de vineri“, arată Lewis Kemp de la Lightbulb Media.

Portugalia intenţionează la rândul său să lanseze un proiect pilot privind săptămâna de lucru de patru zile în iunie acest an, potrivit themayor.eu.

Acesta se va adresa mai întâi sectorului privat şi mai apoi celui public şi se va desfăşura pe o perioadă de şase luni.

În prezent, aproximativ 63 de companii portugheze sunt interesate să participe la poiect, care este finanţat de Institutul Portughez al Ocupării Forţei de Muncă şi Formării Profesionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO