Business Internaţional

Ted Cruz a câştigat o bătălie în cursa pentru preşedinţia SUA, dar are un război lung în faţă

Cotidianul New York Times scria în ianuarie că Ted Cruz (foto) a ascuns iniţial un credit luat de la banca americană Goldman Sachs, unde lucra soţia sa, pentru a-şi finanţa prima campanie pentru Senat.

Cotidianul New York Times scria în ianuarie că Ted Cruz (foto) a ascuns iniţial un credit luat de la banca americană Goldman Sachs, unde lucra soţia sa, pentru a-şi finanţa prima campanie pentru Senat.

Autor: CătăIina Apostoiu

03.02.2016, 00:06 953

Detestat de colegi şi ultraconservator, dar ambiţios, inamic implacabil al administraţiei Obama şi cu o soţie influentă într-una din cele mai mari fabrici de bani şi de politicieni a SUA, Goldman Sachs, republicanul Ted Cruz îşi face pârtie spre Casa Albă.

Rafael Edward Cruz, senatorul ultraconservator de Texas care a câştigat alegerile primare republicane în statul Iowa, născut pe 22 decembrie 1970 în Calgary, Alberta, fiu al unei mame americane şi al unui tată cubanez, scrie în autobiografia sa „A Time for Truth“, că a fost un copil „nepopular“, prea „competitiv“ şi aro­gant, „fără talent la sport“, potrivit Vox.com.

În jurul clasei a zecea, Cruz a realizat că este intere­sat de drept şi politică. Acesta s-a alăturat unui grup nu­mit Constitutional Corroborators, unde a „petrecut sute de ore studiind Constituţia“ şi a învăţat economie de la un grup numit acum Free Enterprise Institute. Părinţii lui Cruz au divorţat, iar acesta a început să aibă pro­bleme la şcoală. A fost admis însă la Princeton, excelând în dezbateri. Fiind admis la Harvard Law în 1992, Cruz a lucrat ca asistent pentru trei profesori importanţi în speranţa că va obţine recomandări de la aceştia pentru a putea lucra pentru persoane de top. Acesta a ajuns astfel să lucreze într-un final pentru William Rehnquist, şef al Curţii Supreme de Justiţie din SUA. După absolvirea dreptului, Cruz a lucrat un timp pentru o mică firmă de avocatură, însă, dornic să se implice în politică, s-a alăturat campaniei prezidenţiale a lui George W. Bush.

Lucrurile nu au mers totuşi tocmai bine, povesteşte Cruz, acesta fiind „prea arogant, depăşindu-mi adesea li­mitele rolului primit“. Cruz îşi dorea cu ardoare o slujbă la Casa Albă, însă nu a reuşit să o obţină. După ce a de­ţinut mai multe posturi la Departamentul de Justiţie, lui Cruz i s-a oferit în mod surprinzător postul de consilier juridic, reprezentând Texasul în faţa Curţii Supreme. Cruz a încercat la scurt timp după aceasta să-şi lanseze o ca­rieră proprie, lansându-se într-o campanie pentru po­ziţia de procuror general al Texasului în 2009. A eşuat, dar când a devenit clar că un post de senator va fi liber în 2012, Cruz s-a lansat într-o nouă campanie şi a câştigat poziţia.

În Washington, Cruz s-a distins ca inamic implacabil al administraţiei Obama şi al Partidului Democrat. Spre deosebire de alţi senatori, Cruz a devenit rapid cunoscut pentru modul deschis în care-şi sfida colegii, criticându-i constant că nu se dedică suficient principiilor conser­va­toare şi că nu se opun destul de dur preşedintelui Oba­ma. Cruz părea să aibă o capacitate extraordinară de a re­­inventa modalităţi de a se poziţiona ca fiind mai con-ser­vator decât oricine altcineva din partidul său, o stra-tegie de care s-a folosit pentru a fi propulsat către cursa prezidenţială.

Cruz a ajuns să fie detestat de colegii săi republicani, şi nu numai, iar în ultima vreme diverse acuzaţii au fost lansate cu privire la strategiile utilizate de acesta pentru a câştiga poziţiile dorite.

În ianuarie, de exemplu, New York Times scria că Ted Cruz a ascuns iniţial un credit luat de la banca americană Goldman Sachs, unde lucra soţia sa, pentru a-şi finanţa prima campanie pentru Senat.

În termenii folosiţi de Cruz, povestea modului în care acesta şi-a finanţat campania de acum patru ani este un exemplu de loialitate şi sacrificiu împărtăşit în cadrul unui cuplu. Însă decizia cuplului de a pompa peste 1 milion de dolari în campanie a fost înlesnită de contractarea unui împrumut important de la Goldman Sachs, împrumut care nu a fost menţionat în rapoartele privitoare la finanţarea campaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO