Business Internaţional

Tendinţe la locul de muncă: aranjamente pentru reducerea volumului de muncă vinerea, sarcini minime în zilele de luni

Tendinţe la locul de muncă: aranjamente pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2024, 20:37 582

Şefii de companii au înţeles într-un final că nimănui nu-i place să muncească vinerea şi au început să in­troducă o serie de noi fraze atră­gătoa­re al căror ţel este să reîn­vigoreze sfâr­şitul de săptămână, scrie Bloomberg.

Unii executivi interzic întâlnirile în zilele de vineri („Flow Fridays“ sau „Focus Fridays“). Alţii oferă „Flex Fridays“ în care angajaţii au parte ocazional de un weekend prelungit.

Companiile ştiu de decenii că productivitatea scade către weekend, însă obiectivul de a scoate mai mult din zilele de vineri a căpătat o im­portanţă mai mare după pandemie.

Există şi alte aranjamente, cum ar fi „Casual Fridays“ în care codu­rile vestimentare sunt relaxate, „Summer Fridays“ în care sunt acordate câteva ore libere timp de câteva luni, sau alte beneficii, cum ar fi pizza sau îngheţată gratis.

Cercetătorii de la Texas A&M School of Public Health au studiat „efectul zilei de vineri“ şi au găsit că productivitatea scade indiferent dacă angajaţii sunt la birou sau muncesc de la distanţă. Efectul zilei de vineri este atât de puternic, încât ar putea fi mai bine dacă programul de lucru ar fi redus permanent.

„Am putea obţine la fel de multă productivitate din patru zile şi jumă­ta­te ca din cinci“, arată Mark Benden, profesor la Texas A&M. „Nu cred că după-amiaza de vineri ne aduce un plus prea mare“.

Companiile mai mici sunt în ma­re parte cele care fac experimente cu locul de muncă după pandemie, însă lucrurile se schimbă uşor. Shopify a anunţat anul trecut că va elimina întâlnirile care nu sunt necesare.

Flexibilitatea legată de zilele de vineri se înscrie de asemenea într-o discuţie mai amplă privitoare la vii­torul locului de muncă. După pande­mie, companiile urmează căi diferite. Unele, ca JPMorgan Chase, au făcut obligatorie prezenţa la birou cinci zile pe săptămână pentru unii anga­jaţi. Deutsche Bahn le interzice anga­jaţilor să muncească de-acasă vinerea şi lunea următoare.

Între timp, altele, ca LinkedIn şi Yelp au introdus programe hibride sau în întregime remote.

Cum vor evolua lucrurile va avea probabil un impact profund asupra recrutărilor şi performanţelor com­pa­niilor. În iulie 2023, Flex Index a găsit că firmele care cer prezenţă la birou doar o zi pe săptămână au cres­cut la aproape dublul ritmului celor care au făcut obligatorie prezenţa la birou cinci zile pe săptămână.

O altă tendinţă are legătură cu zilele de luni. Aceasta te ajută să scapi de sentimentele de panică şi disperare care te cuprind duminica la gândul că urmează să te întorci la rutina normală de muncă.

Tendinţa, supranumită „bare minimum Mondays“ le permite angajaţilor să realizeze minimul de sarcini în zilele de luni şi le asigură o tranziţie uşoară către restul săptămânii.

Potrivit CNBC, trendul a fost lansat de Marisa Jo Mayes, creator digital, pe TikTok în 2022, iar acesta a devenit viral anul trecut.