Business Internaţional

Timpul se scurge prea repede pentru Grecia, care cere iar ajutor

Grecii au luat cu asalt străzile Atenei, sătui de măsurile de auteritate care vin necontenit de când ţara a apelat la ajutorul UE şi FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2011, 23:48 765

Miniştrii de finanţe din zona euro nu s-au înţeles cu privire lamodul în care să salveze din nou Grecia după o întâlnire de urgenţăla Bruxelles, ceea ce duce Atena cu un pas mai aproape de defaultpentru că dacă nu demonstrează că are asigurată finanţarea pentruurmătoarele 12 luni ar putea să nu primească luna aceasta banii dela FMI.

Şefii finanţelor s-au întâlnit pentru a pune capăt divergenţelor cuprivire la modul în care trebuie implicat sectorul privat în celde-al doilea bail-out al Greciei. Într-o tabără se află Germania,care vrea majorarea obligatorie cu şapte ani a scadenţeiobligaţiunilor greceşti, iar în cealaltă BCE şi Franţa, care cer caorice implicare a sectorului privat să se facă pe bază devoluntariat.


Se mai întâlnesc o dată

Singurul rezultat concret al întâlnirii a fost stabilirea unei noiîntâlniri pe 19 iunie, cu o zi mai devreme decât era prevăzut,scrie Bloomberg. Sunt şanse mari ca nici atunci să nu se ajungă laun numitor comun, iar discuţiile ar putea continua până în iulie, adeclarat ministrul de finaţe luxemburghez Luc Frieden. "Nu ştiudacă vom reuşi să stabilim un nou program pentru Grecia. Cel maiprobabil nu", a spus şi omologul său ceh Ivan Miclos.

Totuşi, miniştrii au asigurat că vor face astfel încât Grecia să nuse confrunte cu o criză de lichiditate în iulie. Statul elen artrebui să primească până la finele lunii iunie o tranşă de 12miliarde de euro din pachetul de salvare de 110 miliarde de eurostabilit anul trecut, însă regulile FMI nu permit eliberareabanilor dacă statul nu dovedeşte că îşi poate acoperi necesarul definanţare în următoarele 12 luni, potrivit The Wall StreetJournal.

Când Grecia a negociat primul pachet de asistenţă, UE şi FMI mizaucă statul va putea accesa credite pe termen lung de la investitoriprivaţi în 2012. Randamentele obligaţiunilor elene au atins însăniveluri extrem de mari, ceea ce însemnă că statul nu se poateîmprumuta de pe pieţe. Fără ajutor extern, Grecia se va confruntaîncepând cu anul viitor cu deficienţe de finanţare uriaşe.


Nemţii vin cu propuneri concrete

Referitor la conţinutul noului pachet de salvare, Germania a propusextinderea termenelor de scadenţă ale obligaţiunilor guvernuluielen cu şapte ani, măsură despre care agenţiile de evaluarefinanciară au spus că va fi considerată drept default, iarpreşedintele BCE a caracterizat-o ca fiind "o greşeală uriaşă".Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat cătrebuie insistat pe includerea participării sectorului privat însalvarea Greciei. Unii miniştri de finanţe susţin că orice deciziear fi luată va trebui aprobată de BCE. Ministrul francez alfinanţelor Christine Lagarde a exclus orice măsură care ar declanşaun eveniment de credit.

În tabăra BCE, Mario Draghi, viitorul şef al insti­tuţiei, adeclarat că planul pentru Grecia nu trebuie să includă vreunelement obligatoriu pentru investitorii privaţi, dar a subliniat căo propunere de genul Ini­ţia­tivei Viena, care a implicatmenţinerea expunerilor băn­cilor faţă de mai multe stateest-europene în tim­pul crizei financiare, ar putea primi aprobareabăncii.

Miniştrii de finanţe au avertizat că un plan inspirat de Germaniaar putea forţa guvernele zonei euro să scoată din buzunar 20 mld.euro pentru a preveni pră­buşirea sistemului bancar al regiunii, cuaceste fonduri ur­mând a fi recapitalizate băncile elene şiasigurate lichidităţi de urgenţă pentru acestea, scrie FinancialTimes. În ciuda măsurilor de austeritate adoptate la cererea UE şiFMI, Grecia nu reuşeşte să res­­pecte angajamentele fiscale pe careşi le-a asumat. De­ficitul bugetar a crescut cu aproape 13% înprimele cinci luni, de la 9,1 mld. euro în ianuarie-mai 2010 la10,3 mld. euro. Atena ţintea un deficit de 9,07 mld. euro.


Efectele unui default al Greciei pot ficontrolate

Efectele unui eventual default al Greciei ar putea fi controlatedacă liderii europeni convin ca restructurarea datoriilor să sefacă în mod ordonat, a declarat fostul economist-şef al FMIRaghuram Rajan, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

"Un avantaj al acestui proces îndelungat de ieşire din criză esteacela că multe entităţi din sectorul privat şi-au redus expunereala Grecia. Astfel, gradul de expunere al băncilor europene este mailimitat decât era acum un an sau chiar acum şase luni, iar astfelcostul unui default al Greciei şi restructurării datoriilor poatefi absorbit de sectorul bancar", a spus Rajan. Recent, preşedinteleBundesbank Jens Weidmann a declarat că moneda unică europeană poatesupravieţui unei eventuale intrări a Greciei în incapacitate deplată.


George Soros Soros: Politicienii europeni câştigă doar timp

Miliardarul american George Soros a criticat autorităţile europene,considerând că acestea nu au adus soluţii pentru depăşirea crizeidatoriilor de pe continent. Criticile vin în condiţiile în carerandamentele obligaţiunilor greceşti pe zece ani au atins nivelurirecord de 17,8% pe an. Soros apreciază că oficialii europeni nu facdecât să "câştige timp" şi nu rezolvă problemele, scrie TheTelegraph.

"Este un lucru normal ca autorităţile să facă astfel, dar în acestcaz mi-e teamă că fac o greşeală", a afirmat investitorul. Pieţelefinanciare se confruntă cu noi turbulenţe, după ce Grecia a primitde la agenţia de evaluare financiară S&P cel mai scăzut ratingacordat vreunei ţări, CCC. Mulţi investitori anticipează că statulelen va intra necontrolat în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO