Business Internaţional

Toate aşteptările analiştilor au fost îngropate. PIB-ul Chinei a crescut cu doar 0,4% în semestrul doi

Toate aşteptările analiştilor au fost îngropate....

Autor: Dorin Oancea

15.07.2022, 09:18 89

În al doilea trimestru, China a înregistrat o creştere a PIB-ului de 0,4% faţă de anul trecut, sub aşteptări, în condiţiile în care economia se luptă să se debaraseze de impactul restricţiilor Covid, scrie CNBC.

Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere de 1% în al doilea trimestru.

Producţia industrială din iunie a ratat de asemenea aşteptările, crescând cu 3,9% faţă de anul trecut, faţă de prognoza de 4,1%.

Cu toate acestea, vânzările cu amănuntul din iunie au crescut cu 3,1%, recuperându-se după o cădere anterioară şi depăşind aşteptările de creştere zero faţă de anul precedent. Marile companii de comerţ electronic au organizat un festival promoţional de cumpărături la mijlocul lunii trecute.

Vânzările cu amănuntul din iunie au înregistrat un impuls din cauza cheltuielilor la mai multe categorii, inclusiv automobile, cosmetice şi medicamente. Cateringul, mobilierul şi materialele de construcţii au înregistrat un declin. În cadrul vânzărilor cu amănuntul, vânzările online de bunuri fizice au crescut în iunie cu 8,3% faţă de anul trecut, mai lent decât creşterea de 14% din luna precedentă.

Şomajul în cele mai mari 31 de oraşe din China a scăzut de la maximele de dinaintea pandemiei la 5,8% în iunie, dar pentru categoria de vârstă 16-24 de ani a crescut în continuare la 19,3%.

Biroul de statistică a descris cele mai recente rezultate economice ca fiind "realizări obţinute cu greu", dar a avertizat cu privire la impactul "persistent" al Covid şi la "scăderea cererii" la nivel naţional. Biroul a remarcat, de asemenea, creşterea "riscului de stagflaţie în economia mondială" şi înăsprirea politicii monetare în străinătate.

La o conferinţă de presă de vineri, purtătorul de cuvânt al biroului de statistică, Fu Linghui, a declarat că indicatorii economici din al doilea trimestru au stopat tendinţa de scădere. El a descris impactul Covid ca fiind "de scurtă durată" şi a subliniat modul că inflaţia din China este mult sub cea din SUA şi Europa. Fu a adăugat că există "provocări" în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor economice pentru întregul an.

În al doilea trimestru, China s-a confruntat cu cea mai gravă epidemie de Covid de la vârful pandemiei de la începutul anului 2020.

Până la începutul lunii iunie, Shanghai, Beijing şi alte părţi ale Chinei erau pe cale să reia activitatea comercială normală. În ultimele câteva săptămâni, guvernul central a redus perioadele de carantină şi a relaxat unele măsuri de prevenire a Covidiei.

Însă diferite părţi ale Chinei au fost nevoite să restabilească restricţiile pe măsură ce au apărut noi cazuri.

Începând de luni, Nomura a relatat că regiuni care reprezintă 25,5% din PIB-ul Chinei se aflau sub o formă de izolare sau control sporit, în creştere de la 14,9% cu o săptămână înainte.

Marile bănci de investiţii şi-au redus în repetate rânduri ţintele privind PIB-ul Chinei pe întregul an din cauza impactului Covid. În rândul firmelor urmărite de CNBC, prognoza medie era de 3,4% la sfârşitul lunii iunie.

Ţinta oficială a PIB-ului de "aproximativ 5,5%" a fost anunţată la începutul lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO