Business Internaţional

Traderii, câştigătorii crizei energiei, se agită din nou: criza s-ar putea repeta

Traderii, câştigătorii crizei energiei, se agită din...

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2023, 00:06 1259

Cei mai mari 11 traderi de ener­gie ai lumii au obţinut câştiguri de apro­ximativ 77 miliarde de dolari anul trecut, peste dublul nivelului din 2021 graţie volatilităţii uriaşe a preţu­rilor pe fondul crizei energiei. Cei mai mari trei traderi privaţi de materii prime, Vitol, Gunvor şi Trafigura au avut câştiguri de 28 miliarde de dolari.

Acum, traderii au toate motivele să se simtă relaxaţi: facilităţile de sto­care a gazelor sunt mai pline decât de obicei, iar cererea din Asia rămâne scăzută. Şi totuşi, scrie Bloomberg, volatilitatea atinge niveluri nemaiîn­re­gistrate de la apogeul crizei ener­giei de anul trecut.

Lipsa de stabilitate este o veste rea pentru cosnumatorii industriali ca­re se luptă să-şi revină şi pentru băn­cile centrale care încearcă să de­termine cât de mult să preseze eco­no­miile cu dobânzi mai mari pentru menţinerea inflaţiei sub control.

Piaţa gazelor emite semnale de avertizare că Europa ar putea alune­ca foarte uşor din nou în criză. Osci­la­ţiile uriaşe de preţuri provocate de o serie de mici întreruperi la facili­tăţile din Norvegia şi închiderea anun­ţată a unei unităţi de producţie din Olanda arată cât de fragilă este piaţa în faţa oricărei perturbări a aprovizionării regiunii.

Preţurile gazelor din Europa s-au dublat în doar 10 zile de tranzacţio­nare, evidenţiind cât de agitată ră­mâne piaţa, notează Financial Times.

La sfârşitul săptămânii, preţurile au urcat cu până la 27% la 49,50 euro, cel mai ridicat nivel de la înce­pu­tul lunii aprilie, după ce la începu­tul lunii iunie acestea scăzuseră la un minim pe doi ani de 23 de euro.

Anunţul privitor la planul Olan­dei de închidere a câmpului gazeifer Groningen, cândva cea mai mare sursă individuală de aprovizionare a Europei, a declanşat creşterea preţu­rilor, în timp ce estimările privind creş­terea temperaturilor şi întrerupe­rile de producţie din Norvegia conti­nuă să susţină avansul acestora.

China este de asemenea un fac­tor ce influenţează preţurile. O reve­nire a cererii de GNL din partea eco­nomiei chineze în urma lansării de către guvernul chinez a unui pachet de stimulente economice ar putea aduce Europa într-o situaţie dificilă în lunile cruciale pentru încălzire.

Perturbările de la nivelul ofertei sporesc temerile că pieţele de gaze din Europa se ajustează încă la o nouă realitate, unde asigurarea de importuri de GNL este critică pentru înlocuirea gazelor ruseşti ce acopereau 40% din cererea UE înainte de invadarea Ucrainei.

Deşi facilităţile de stocare de gaze ale Europei sunt peste 70% pline în acest moment, gazele depozitate nu pot acoperi singure cererea din iarnă.

„Vom asista din nou la competeţie pentru GNL în acest an şi în anii care vor urma. Legătura dintre pieţele europene şi asiatice de GNL şi preţuri va fi în general mai solidă decât înainte de războiul din Ucraina,“ arată Glen Kurokawa, de la compania de consultanţă CRU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO