Business Internaţional

Traderii petrolieri încep să ignore deciziile Arabiei Saudite şi aliaţilor OPEC +, o mişcare posibil riscantă

Traderii petrolieri încep să ignore deciziile Arabiei...

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2023, 00:06 14219

Recent, ministrul saudit al e­nergiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, s-a angajat că reducă unila­teral pro­ducţia petrolieră a ţării la cel mai scăzut nivel din peste un deceniu în iulie, iar deşi au existat reduceri mai mari de producţie în ultimele luni, simbolismul deciziei a fost unul im­portant, potrivit Bloomberg.

Şi totuşi, traderii devin mai puţin receptivi. Creşterea imediată a pre­ţurilor în urma anunţului a durat o zi. Impactul unei reduceri anterioare din aprilie s-a evaporat în mai puţin de o lună.

În pofida aşteptărilor că cererea de petrol va depăşi oferta în lunile ur­mă­toare, mai multe aspecte alimen­tează încrederea traderilor că preţu­rile petrolului vor scădea. Cele mai importante: livrările ruseşti au cres­cut puternic, iar îngrijorările privind soarta economiei chinezeşti sporesc.

Goldman Sachs a operat cea de-a treia revizuire în jos a estimărilor privind preţul petrolului Brent din şase luni, reducându-şi aşteptările pentru decembrie la 86 de dolari pe baril, faţă de estimările anterioare de 95 de dolari pe baril, pe fondul ofer­tei în creştere şi cererii fragile.

Chiar dacă economia sa va acce­lera din nou, China dispune de sufi­cient ţiţei.

Dincolo de China, există temeri la nivel mondial privitoare la pro­duc­ţia industrială, un indicator pentru ce­re­rea de motorină. Sectorul ma­nufacturier s-a aflat în scădere la nivel mondial în fiecare din ultimele nouă luni.

Aceste dinamici sunt probabil parte din motivele pentru care re­ducerile operate de Arabia Saudită şi aliaţii săi din cadrul OPEC Ă au un impact mai redus.

Livrările în continuare solide de petrol nu ajută de asemenea.

Şi totuşi, pariurile traderilor pe scăderea preţurilor petrolului nu sunt total lipsite de riscuri.

Unii investitori rămân încreză­tori că în a doua jumătate a anului piaţa petrolieră va intra sub presiuni semnificative.

Saad Rahim, economist-şef al gi­gantului Trafigura, arată că reduce­rile de producţie ale OPEC Plus, du­blate de creşterea cererii venite din partea pieţelor emergente, ar trebui să ducă la reduceri semnificative ale stocurilor către sfârşitul acestui an, Rahim adăugând că petrolul ameri­can de şist nu va putea probabil să echilibreze piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO