Business Internaţional

UE şi FMI ar putea renunţa la "umilitoarele" misiuni de evaluare în Grecia

UE şi FMI ar putea renunţa la "umilitoarele" misiuni de...

Autor: Florentina Dragu

02.02.2015, 14:03 976

"Trebuie să găsim rapid o alternativă (la vizitele de evaluare - n.r.)", au declarat sursele menţionate, citate de cotidianul german Handelsblatt.

Potrivit acestora, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, vrea să reformeze activitatea troicii şi ar putea elimina misiunile de evaluare în Grecia, cu condiţia ca ţara să respecte măsurile agreate în cadrul programului de finanţare

De asemenea, autorităţile de la Berlin ar fi de acord, în principiu, cu modificarea unor termeni incluşi în acordurile de finanţare dintre troică şi Grecia şi cu stabilearea unor ţinte economice şi fiscale mai puţin rigide.

Juncker şi-a exprimat simpatia pentru intenţia guvernului grec de a majora salariul minim pe economie, dar s-a declarat împotriva ştergerii unei părţi din datoria Greciei către creditori.

Grecia a obţinut din 2010 susţinere financiară de 240 de miliarde de dolari, acordată de troica creditorilor în schimbul unor măsuri dure de austeritate şi de reformă.

Guvernul elen a anunţat săptămâna trecută că vrea să obţină rapid adoptarea unei legi menite să îmbunătăţească nivelul de trai al grecilor, în special prin creşterea salariului minim şi prin anularea obligaţiei mobilităţii în serviciile publice, impusă de creditorii ţării.

De asemenea, guvernul condus de Alexis Tsipras a angajat banca de investiţii Lazard pentru consultanţă în domeniul administrării datoriei publice, semn că ţara va continua să preseze pentru o restructurare a datoriilor externe, în pofida opoziţiei oficialilor UE.

Referindu-se la criza din Grecia, preşedintele SUA Barack Obama a declarat că "nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor ţări care sunt în plină recesiune" şi a făcut apel la găsirea unui plan care să conducă la creşterea economiei elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO