Business Internaţional

Un compromis de 75 de puncte bază: banca centrală a Ungariei îşi încetineşte ritmul relaxării politicii monetare, dar reduce dobânda de referinţă peste aşteptări

Un compromis de 75 de puncte bază: banca centrală a...

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2023, 22:47 191

Rata inflaţiei, care a atins un vârf de peste 25% la începutul acestui an, a coborât la 12,2% în septembrie.

Banca centrală a Ungariei şi-a redus dobânda de referinţă cu 75 de puncte bază până la 12,25% în cadrul şedinţei de politică monetară din această lună. În acelaşi timp, întregul coridor al dobânzilor a fost îngustat cu 75 de puncte bază.

Analiştii anticipaseră o reducere a dobânzii de referinţă cuprinsă între 25 şi 50 de puncte bază. Ultima dată când dobânda de referinţă a fost redusă a fost cu trei ani în urmă.

Decizia marchează o încetinire a ciclului de reduceri de dobânzi operate de banca centrală maghiară, după ce aceasta a redus continuu dobânda pentru depozite rapide overnight cu 100 de puncte bază pe lună din luna mai până când aceasta a ajuns la nivelul dobânzii de referinţă în septembrie.

Forintul s-a depreciat imediat, cobârând de la un maxim pe aproape două luni atins la începutul săptămânii, în condiţiile în care decizia băncii a surprins, doar patru din cei 14 analişti participanţi la un sondaj Reuters anticipând o reducere mai mare de 50 de puncte bază.

Analiştii ING consideră mişcarea băncii drept una prudentă, aceasta reprezentând o încetinire a ritmului anterior de relaxare. Banca a subliniat în comunicatul ce a urmat deciziei mai multe aspecte care au justificat prudenţa, printre acestea numărându-se intensificarea tensiunilor geopolitice, deteriorarea apetitului pentru risc, abordarea „dobânzi mai mari timp mai îndelungat“ a marilor bănci centrale şi o încetinire mai lentă la nivel mondial a ratelor de bază ale inflaţiei.

Pe de altă parte, notează analiştii ING, au existat o serie de factori, în special având legătură cu economia maghiară, care au contribuit la un ritm rapid al relaxării. Dezinflaţia puternică din septembrie şi o diminuare a vulnerabilităţii ţării au permis băncii centrale să-şi reducă dobânda de referinţă, a indicat consiliul monetar al băncii. În plus, s-a consemnat o îmbunătăţire a contului curent.

Astfel, în opinia analiştilor ING, reducerea cu 75 de puncte bază a dobânzii de referinţă a reprezentat un compromis.

Dobânda de referinţă a Ungariei rămâne cea mai ridicată din Europa centrală. Predicţiile privind o dobândă de referinţă de 11% până la finalul anului sunt „realiste“, a indicat viceguvernatorul băncii centrale Barnabas Virag, potrivit Reuters.

Acesta a subliniat că evaluarea riscurilor va fi în continuare un factor puternic în luarea deciziilor pe viitor.

Analiştii ING estimează că nivelul reducerii din această lună, de 75 de puncte bază, va fi menţinut şi în lunile următoare. Totuşi, indică aceştia, în condiţiile în care banca ia decizii bazate pe date, „ne putem aştepta la mici deviaţii, în funcţie de factorii care influenţează direcţia inflaţiei şi riscurile“.

Inflaţia este de aşteptat să fie de 7-8% la sfârşitul anului, dar din cauza influenţelor externe în creştere, prudenţa poate fi în continuare justificată, a indicat Virag.

Rata inflaţiei, care a atins un vârf de peste 25% la începutul acestui an, a coborât la 12,2% în septembrie.

Reuters notează că banca centrală a făcut un pas prudent în această săptămână chiar în condiţiile în care guvernul premierului Viktor Orban pune presiune pe aceasta pentru reducerea în forţă a dobânzilor, cu Orban întâmpinând dificultăţi în a revitaliza economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO