Business Internaţional

Unele state est-europene ar putea evita recesiunea

08.03.2009, 18:05 13

Recesiunea va fi resimtita la intensitati diferite de statele din Europa de Est, cele mai multe dintre tarile mari ale regiunii mizand pe capacitatea economiilor lor de a evita o contractie, potrivit unui studiu realizat de un institut de cercetare de renume, scrie The New York Times.

Studiul a fost realizat de Intitutul pentru Studii Economice Internationale din Viena, a revelat ca fluxurile financiare internationale nu au suferit o "scadere brusca" in toate statele din regiune. Pana in prezent, doar putine state - printre care Ungaria, Letonia si Ucraina - au fost puternic afectate, ele fiind nevoite sa primeasca ajutor financiar de la institutiile internationale pentru a evita o criza a balantei de plati.
Aceste state, precum si Estonia si Lituania, sunt asteptate sa se confrunte cu o contractare puternica a economiilor lor, care va fi "anticamera" recesiunii ce va urma, potrivit studiului. Economiile Cehiei, Poloniei, Slovaciei si Sloveniei ar putea stagna, in cazul lor pericolul unei recesiuni nefiind iminent, conform declaratiilor oficialilor institutului.
Economiile din Peninsula Balcanica vor intra fie in receiune, fie vor intra pe linie moarta, stagnand.
O trasatura comuna a acestor state este aversiunea bancilor de a acorda credite. Aceasta tendinta se va repercuta cu efecte grave asupra consumului, ratei somajului si a preturilor activelor, cum este cazul caselor, potrivit studiului.
Desi gradul de indatorare al gospodariilor nu poate fi comparat cu cel din Marea Britanie sau Statele Unite, valoarea lor reprezinta o povara substantiala pentru statele din regiune.
Autorii raportului au spus ca "Activitatea investitionala va avea de suferit" de pe urma "inaspririi" conditiilor de creditare si a declinului cererii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO