Business Internaţional

Unicornii reuşesc să se înmulţească în Europa

Unicornii reuşesc să se înmulţească în Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2018, 17:10 1444

​În 2018, numărul de unicorni, de companii evaluate la peste un miliard de dolari, s-a situat la 61, faţă de doar 12 în urmă cu cinci ani, scrie Le Monde. 2018 este un an excelent pentru sectorul tehnologiei european, care a atras investiţii de peste 23 de miliarde de dolari în această perioadă, potrivit unui studiu al fondului britanic Atomico.

Este o performanţă frumoasă, dovadă a dinamismului ecosistemului european din ultimii ani: în 2013, investiţiile au fost de cinci ori mai mici, ajungând la doar cinci miliarde de dolari.

Ca o mărturie a interesului pentru companiile tinere europene, investiţiile străine au urcat puternic. Este mai ales cazul celor venite de la investitori din Asia. Capitalul provenit din Orient a atins nivelul record de 3,8 miliarde de dolari în acest an.

De la investitori chinezi a venit un miliard de dolari. Acţiunile de strângere de bani arată şi ele un progres frumos: pachetele de fonduri de peste  50 de milioane de dolari s-au multiplicat de şapte ori în ultimii cinci ani. Dinamismul sectorului european al tehnologiei se datorează în mare parte efervescenţei ecosistemelor din Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Acest trio a atras 60% din investiţiile cumulate începând cu 2013 de Europa şi peste 65% din cele din 2018. Succesul sectorului este vizibil şi pe bursa de acţiuni. Potrivit studiului Atomico, trei companii înfiinţate în Europa figurează printe primele zece cele mai mari oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni în sectorul tehnologiei la nivel mondial în 2018.

Printre cele mai mari reuşite europene se numără Spotify (streaming de muzică), Farfetch (modă), Adyen (fintech) şi Elastic (date). Toate aceste start-up-uri au depăşit pragul de cinci miliarde de dolari la valoare de piaţă în prima lor zi de tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO