Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie, cu Lionel Barber de la FT invitat special. „În lipsa unei politici fiscale semnificative pentru întreaga zonă euro, această Uniune va rămâne o construcţie fragilă“

Lionel Barber

Lionel Barber

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2023, 00:05 78

Despre ce a discutat Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF, cu fostul şef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi într-un interviu din octombrie 2019.

Pe viitor, dacă experienţa ne spune ceva, este aceasta: trebuie să avem o politică fiscală semnificativă în zona euro, declara Draghi în interviul acordat lui Lionel Barber.

„Menţionez întotdeauna nevoia de a trece de la o politică fiscală naţională bazată pe reguli la o capacitate fiscală bazată pe instituţii. Avem ţări care dispun de spaţiu fiscal şi nu îl folosesc. Ce este clar este că actuala alcătuire de politici fiscale din zona euro nu este una optimă. Ţări cu spaţiu fiscal s-ar putea folosi de o parte din acesta pentru a întări investiţiile publice şi a-şi spori potenţialul de creştere“.

Politica monetară îşi poate îndeplini rolul, însă în absenţa unei capacităţi de stabilizare, se va întâmpla mai lent şi cu mai multe efecte secundare, a indicat fostul preşedinte al BCE. O combinaţie de politici monetare şi fiscale ar fi putut genera rezultate similare în ceea ce priveşte creşterea şi inflaţia, dar mai rapid şi la un nivel mai ridicat al dobânzilor.

Nu există uniuni monetare în lipsa unei partajări a riscului fiscal din două motive: convergenţa nu poa­te fi realizată perfect, iar regiu­nile pot suferi şocuri idiosincratice. Există vaste dovezi că politica fiscală este indispensabilă pentru uniunile monetare, a indicat Mario Draghi.

Aceasta ar putea fi o nouă călă­torie lungă, poate la fel de lungă ca cea către euro, din cauza dificultăţi­lor politice. Însă stabilirea unui plan pe termen lung pentru îndeplinirea acestui obiectiv ar emite un semnal puternic care ar întări zona euro.

Este nevoie de o nouă generaţie de lideri politici pentru a accepta acest lucru? La un anumit punct aceştia va trebui să-şi spună o astfel de întrebare. „Sunt convins că a­ceasta este o parte existenţială din zona euro care trebuie completată. Tranziţia ar urma să fie una lungă şi ar putea evolua în moduri necunos­cute. În prezent, chiar şi un plan ar putea fi prea mult, însă un angaja­ment politic pe termen lung este esenţial“, a declarat Draghi în in­terviul din 2019.

Având în vedere slăbiciunea inerentă a statelor într-o lume globalizată, ce contează este să facem uniunea mai puternică, a subliniat acesta.

Ziarul Financiar marchează în noiembrie 25 de ani de la lansare, o perioadă marcată de evoluţii economice, politice şi sociale spectaculoase. Tema Galei ZF 25 de ani este de a vedea ce ne aşteaptă şi cum putem să ne pregătim mai bine pentru evenimentele care vor urma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO