Business Internaţional

Va veni următoarea criză mondială din Asia?

Va veni următoarea criză mondială din Asia?

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2019, 00:06 1252
Japonia şi Coreea de Sud nu dau semne că s-ar apropia de o soluţionare a unei dispute comerciale ce ia amploare, conflict ce-şi are rădăcinile în 1910. Războiul riscă să perturbe lanţul de aprovizionare al lumii tech la nivel mondial şi poate avea consecinţe severe pentru economia mondială. În acest context, autorităţile de la Seul au anunţat cel mai amplu program de stimulente de la criza financiară. Tot în Asia, Hong Kongul, puternic afectat de proteste politice şi de războiul comercial, a anunţat la rândul său un important plan de susţinere a economiei, iar mai multe voci avertizează că recesiunea mondială ar putea porni de acolo.

Disputa comercială dintre Coreea de Sud şi Japonia a luat săptămâna trecută o turnură periculoasă când coreenii au abandonat un acord cu japonezii pentru punerea la comun a unor informaţii militare, slăbind o sursă importantă de informaţii despre Coreea de Nord şi China.

Sud-coreenii au spus că răspund unor restricţii comer­cia­le impuse de Japonia, care includ exportul de chimicale speciale necesare fabricării de componente pentru dispozitive elec­tronice. Conflictul dintre cele două ţări a pornit de la ches­tiuni politice din era colonială, acesta având potenţialul de a perturba lanţurile de producţie pentru o gamă extinsă de produse.

Atât Japonia, cât şi Coreea de Sud sunt parte integrantă a economiei mondiale şi orice perturbări vor avea efecte pes­te graniţele acestora. Cea mai imediată ameninţare priveşte lanţul de aprovizionare, însă orice încetinire economică a acestora sporeşte probabilitatea izbucnirii unei recesiuni la nivel mondial, potrivit The Conversation.

Ca reacţie la încetinirea economiei mondiale şi la disputa cu Japonia, Coreea de Sud a anunţat cel mai expansionist buget de la criza financiară, potrivit Financial Times. Ministerul de finanţe al ţării a propus cheltuirea unei sume record de 513.500 miliarde won (424 mld. dolari) în 2020, în creştere cu 8% faţă de acest an.

Situaţia din Hong Kong are de asemenea potenţialul de a duce la o recesiune la nivel mondial, avertizează Carmen Reinhart, economist la Universitatea Harvard, potrivit The Independent.

Protestele politice continue din Hong Kong ar putea genera o încetinire economică la nivel mondial sau chiar o recesiune, potrivit acesteia.

Avertismentul său vine la câteva zile după ce preşedintele Fed Boston Eric Rosengren declara că criza din Hong Kong se află pe lista sa de îngrijorări majore.

Protestele guvernamentale care au început cu aproape trei luni în urmă pun presiune pe economia Hong Kong-ului, deja afectată de încetinirea Chinei şi războiul comercial. Guvernul Hong Kong-ului a anunţat în această lună un pachet de măsuri de 2,4 mld $ menit să susţină economia, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO