Business Internaţional

Venezuela are un plan de investitii de 100 de miliarde de dolari

25.11.2005, 21:21 27

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a prezentat un plan de investitii pe cinci ani in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in mare parte prin veniturile obtinute din vanzarea de petrol.

Planul include proiecte nationale de dezvoltare a infrastructurii, constructia de poduri, porturi si fabrici.

Chavez, un sustinator al controlului strict al statului asupra economiei celui de-al cincilea mare exportator de petrol din lume, a spus ca aceste cheltuieli vor fi facute din surse extrabugetare si vor include 10 miliarde de dolari pe an provenite de la firma petroliera de stat PDVSA si 5 miliarde de dolari dintr-un fond special finantat tot prin veniturile din domeniul petrolului.

"Planul destinat perioadei 2006-2010 este in valoare totala de circa 100 de miliarde de dolari si nu este inclus in buget", a declarat Chavez, adaugand ca astfel vor fi finantate proiecte speciale.

Autoproclamatul lider revolutionar socialist s-a angajat sa foloseasca veniturile din petrol pentru finantarea unor proiecte de combatere a saraciei.

Criticii sai sustin insa ca modelul economic pe care il promoveaza este vulnerabil fata de o eventuala depreciere a preturilor petrolului si nu a reusit sa faciliteze o crestere economica sustenabila, pentru ca a copiat sistemul din Cuba.

Chavez a mai spus ca o firma de stat din domeniul petrochimiei va furniza o finantare de 2 miliarde de dolari pe an, in timp ce alte 3 miliarde vor proveni din veniturile fiscale, care sunt peste cele prevazute in bugetul de stat.

Venezuela, furnizor important de titei pe piata americana, consemneaza un ritm rapid de dezvoltare, favorizat de cresterea preturilor petrolului, precum si a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a finantarilor in domeniul social, al educatiei si a programelor din domeniul sanatatii destinate populatiei sarace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO