Business Internaţional

Venezuela: sectorul cimentului, nationalizat

20.08.2008, 19:24 17

Guvernul de la Caracas si-a extins controlul asupra economiei in urma unor acorduri incheiate cu unitatile locale ale companiilor producatoare de ciment Lafarge si Holcim prin care a preluat pachetele majoritare ale acestora, si prin nationalizarea fortata a fabricilor Cemex, scrie Bloomberg.
Venezuela va cumpara 89% din filiala locala a companiei franceze Lafarge pentru 267 mil. dolari (181 mil. euro) si 85% din Jona, unitatea venezueleana a Holcim pentru 552 mil. dolari (374 mil. euro).
Preluarea fortata de catre stat a fabricilor Cemex - cel mai important producator de ciment din Venezuela - a survenit in urma esuarii negocierilor, dupa mai mult de zece intalniri. Compania a confirmat luni seara preluarea sa de catre autoritati.
Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat in aprilie ca nationalizarea industriei cimentului va face parte dintr-un plan menit sa asigure controlul statului asupra industriilor strategice.
Chavez doreste sa impuna ceea ce el numeste "socialismul secolului 21" si pentru acest lucru au fost luate in vizor cea mai mare companie de telefonie, o fabrica producatoare de otel, impreuna cu activele unor joint-venture din domeniul petrolului si ale unor companii de electricitate.
Cemex, cu sediul in Mexic, cere compensatii de 1,2 mld. dolari (814 mil. euro) pentru activele detinute in Venezuela, dar guvernul venezuelean considera aceasta suma "mult, mult peste" valoarea fabricilor.
Cemex a anuntat in iulie ca ar putea actiona in justitie statul venezuelean daca nu primeste un pret corect.
Statul este deja implicat in procese in fata unei curti internationale intentate de Exxon Mobile si ConocoPhillips din cauza exproprierilor unor proiecte petroliere, de Brandes Investment Partners pentru preluarea companiei de telefonie Cantv, de Vestey Group pentru nationalizarea unei ferme si de Vanessa Ventures pentru confiscarea unei mine de aur.
Adaugarea celor trei companii la cele pe care statul le detine deja va oferi acestuia controlul asupra a peste 98% din industria cimentului.
Aceste nationalizari vor ajuta la accelerarea constructiilor de case, afirma Chavez pe 3 aprilie. Presedintele spune ca aceste eforturi de a promova nationalizarea, de a crea joint-venture-uri cu companii private si de a impune preturi limita la anumite bunuri vor avea efect pozitiv asupra sistemului de distribuire si redistribuire a veniturilor.
Venezuela cheltuie miliarde de dolari din veniturile aduse de exporturile de petrol pe nationalizari - nationalizarile recente sunt estimate la peste 11 mld. dolari (7,46 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO