Business Internaţional

Veşti îngrijorătoare despre Portugalia şi băncile europene, în ciuda summit-ului european

Veşti îngrijorătoare despre Portugalia şi băncile europene, în ciuda summit-ului european

Cancelarul german Angela Merkel a fost principala figură la summit-ul de ieri

Autor: Alexandru Stefan Matei

31.01.2012, 11:05 1578

Randamentele obligaţiunilor portugheze pe 10 ani au atins ieri o nouă valoare record de 17,38% în ciuda faptului că ţara este protejată de un pachet de împrumuturi de 78 mld. euro de la UE, BCE şi FMI şi nu are nevoie de finanţare de pe pieţe anul acesta, scrie The Telegraph.

Liderii Europei convin asupra unui fond de salvare. Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară

Mai mult, au apărut zvonuri luni noapte conform cărora băncile europene urmează să ceară BCE de două ori mai mulţi bani decât au făcut-o luna trecută, când au luat credite în valoare de 489 mld. euro pe trei ani.

Zvonurile arată criza de lichiditate în care se află băncile, unii directori executivi intenţionând să ceară BCE fonduri de trei ori mai mari decât au împrumutat în decembrie, atunci când instituţia cu sediul la Frankfurt a decis să împrumute băncilor bani pe termen lung.

Bursele din Europa au scăzut ieri, în ziua summit-ului european, indicii CAC 40 (Franţa) şi IBEX (Spania) pierzând câte 1,6%. Indicele FTSE 100 (Marea Britanie) a pierdut 1,1%, iar DAX (Germania) 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO