Business Internaţional

Grecia vrea să evite o suplimentare a împrumutului de 130 de miliarde de euro oferit de UE

Autor: Mediafax

31.01.2012, 09:11 186

Premierul grec Lucas Papademos a declarat luni că nu vrea să ceară mai mult de cei 130 de miliarde de euro acordaţi de Europa cu anumite condiţii, la finalul unei întâlniri cu BCE şi oficiali europeni, relatează AFP.

La puţin timp după summitul european de la Bruxelles, premierul grec a avut întâlniri separate cu un reprezentant al Băncii centrale europene, Jorg Asmussen, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, cel al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La final, Papademos a declarat în cadrul unei conferinţe de presă în noaptea de luni spre marţi că i-a nformat pe partenerii săi de "progresul major" realizat în negocierile cu creditorii privaţi ai Greciei.

Atena caută să încheie negocierile cu creditorii săi privaţi pentru a reduce datoria de 100 de miliarde de euro, o condiţiei indispensabilă pentru deblocarea celei de-a doua tranşe din ajutorul european de cel puţin 130 de miliarde de euro.

Totuşi, conform unor surse europene, această sumă ar putea să nu fie de ajuns. O cifră superioară de 145 de miliarde de euro a fost evocată.

"Ese prea devreme să spunem dacă vom avea nevoie de fonduri suplimentare, scopul nostru fiind să evităm un ajutor suplimentar", a subliniat Papademos.

"Obiectivul nostru este este să ajungem la un acord simultan" cu sectorul privat şi cu creditorii publici, a precizat acesta subliniind că speră să încheie negocierile "până la sfârşitul săptămânii".

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat de asemenea că negocierile avansează "în direcţia bună", lansând un apel către BCE de a accepta reducerea propriilor creanţe. Însă BCE nu va fi uşor de convins.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a refuzat să ia în considerare o sporire a împrumutului pentru Grecia sau un efort din partea BCE.

Deblocarea celei de-a doua tranşe din ajutorul european promis în octombrie anul trecut este vitală pentru Grecia care trebuie să ramburseze împrumuturi de 14,5 miliarde de euro la 20 martie, în caz contrar aceasta intrând în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO