Business Internaţional

Viaţa din ce în ce mai grea din Polonia îi determină pe refugiaţii ucraineni de acolo să plece către Germania, care cunoaşte cel mai mare boom populaţional din ultimii 30 de ani

Viaţa din ce în ce mai grea din Polonia îi determină...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2023, 00:05 569

Încetinirea pieţei muncii din Polonia şi inflaţia ridicată de acolo îi fac pe ucraineni să plece în Germania sau Canada, scrie Rzeczpospolita.

„Ucrainenii nu mai stau la coadă pentru un loc de muncă“, spune Krzysztof Inglot, expert şi fondator al agenţiei de recrutare.

Inglot recunoaşte că a fost surprins de oferta scăzută de muncitori din Ucraina din luna mai, pentru că de obicei se aştepta la o creştere semnificativă în această perioadă. Ce s-a schimbat? Scăderea numărului de ucraineni este rezultatul unei încetiniri vizibile a economiei, care se reflectă pe piaţa muncii.

Potrivit ultimelor date, un total de 235.000 de lucrători temporar au fost angajaţi în primul trimestru, o scădere de şase procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de ore lucrate a scăzut, de asemenea, cu opt procente.

Inglot arată că angajaţii din Ucraina au început să-şi caute de lucru în alte ţări, în special în Europa de Vest şi Canada.

„Angajaţii din Ucraina migrează în toată Europa, iar salariile pe oră sunt mai mari nu numai în Germania, ci chiar şi în Republica Cehă, aşa că aceştia nu trebuie să plece departe de Polonia“, notează Anna Dzhobolda, director la agenţia de ocupare a forţei de muncă Gremi.

Din februarie 2022, ziua în care a în­ceput agresiunea rusă, peste 12,8 mi­lioane de refugiaţi din Ucraina au trecut graniţa polono-ucraineană.

Marea majoritate a refugiaţilor ucraineni din Polonia au găsit un loc de muncă, relevă un studiu realizat de Centrul pentru Studii Est-Europene al Universităţii din Varşovia şi Fundaţia EWL pentru susţinerea migranţilor pe piaţa muncii din Polonia.

Studiul arată că 78% dintre ucrainenii din Polonia muncesc.

Populaţia Germaniei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 30 de ani pe fondul războiului din Ucraina, notează Bloomberg.

Populaţia Germaniei a crescut cu 1,3% la 84,4 milioane, cel mai mare avans annual de la reunificarea ţării cu peste trei decenii în urmă. Creşterea cu 1,12 milioane de oameni s-a datorat exclusiv străinilor care s-au mutat în Germania, a indicat biroul german de statistică Destatis. Imigraţia netă a atins 1,46 milioane, de la 329.000 cu un an în urmă „în principal datorită mişcărilor de refugiaţi din Ucraina“.

Numărul ucrainenilor a crescut cu 915.000 faţă de 2021, la 1,05 milioane.

Potrivit lui Daniel Terzenbac, membru al boardului Agenţiei Federale pentru Ocuparea forţei de muncă din Germania, numărul ucrainenilor din Germania care sunt în mod oficial angajaţi a ajuns la 65.000 din februarie anul trecut, relatează schengenvisainfo.com.

În luna mai, ministrul german al muncii, Hubertus Heil, anunţa că Germania va crea unul dintre „cele mai moderne regimuri de imigraţie din Europa“ pentru a soluţiona problema în creştere a penuriei de forţă de muncă ce riscă să frâneze creşterea economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO