Business Internaţional

Vlad Filat, fiul fostului premier din Repubilca Moldova care a furat echivalentul unei optimi din PIB-ul ţării, trebuie să plătească Marii Britanii 500.000 de lire sterline

Vlad Filat, fiul fostului premier din Repubilca Moldova...

Autor: Alex Ciutacu

08.02.2019, 12:22 4510

Conturile lui Vlad Luca Filat, 22 ani, au fost îngheţate în mai 2018 după o anchetă a Agenţiei de Criminalitate din Marea Britanie (NCA), potrivit Bloomberg.

Student în Londra, fiul fostului premier al Republicii Moldova – Vladimir Filat – a fost prins de autorităţile britanice după ce a plătit dinainte un depozit de 500.000 de dolari drept chirie pentru un penthouse în Knightsbridge.

Vladimir Filat execută o sentinţă de nouă ani în închisoare după ce a fost condamnat în iunie 2016, pentru că a făcut parte dintr-o schemă prin care au dispărut circa 1 miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova.

Banii furaţi echivalează cu o optime din PIB-ul Republicii Moldova, anunţă NCA.

Cu niciun venit legal înregistrat în Marea Britanie, extrasele bancare au arătat că toate conturile lui Vlad Luca şi toate cheltuielile acestuia erau finanţate de mai multe depozite substanţiale de la companii de peste hotare, în principal din Turcia şi Insulele Cayman.

Mai multe depozite au fost descoperite pe numele acestuia iar sumele transferate se ridicau chiar şi la aproape 100.000 de lire sterile pe o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat în Londra în iulie 2016 pentru a-şi începe studiile, Vlad Luca a cheltuit sume semnificative de bani pe bunuri de lux şi servicii, inclusiv 200.000 de lire sterile pe un Bentley „Bentayga”.

Săptămâna aceasta, judecătorul londonez Michael Snow a emis o decizie prin îi îngheaţă trei conturi bancare lui Vlad Luca şi îl obligă să plătească aproape 500.000 de lire sterline.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO