Business Internaţional

Volodimir Zelenski: „Africa a fost "ostatică" în războiul cu Rusia”. Criza din Africa a contribuit la creşterea preţurilor la alimente pe continent

Volodimir Zelenski: „Africa a fost "ostatică" în...

Autor: Mediafax

21.06.2022, 18:24 104

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că Africa a fost "ostatică" în războiul cu Rusia, care a contribuit la creşterea preţurilor la alimente pe continent.

Ţările africane sunt afectate în mod acut de criza tot mai mare, care a făcut ca preţurile cerealelor, uleiului de gătit, combustibilului şi îngrăşămintelor să crească vertiginos.

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui.

Într-un discurs ţinut în faţa liderilor Uniunii Africane, Zelenski a declarat că Africa a fost prinsă într-o situaţie care nu a fost creată de el, scrie Reuters.

"(Mă) adresez vouă într-o stare de urgenţă, când avem un război. Într-o stare de urgenţă pentru întreaga lume, când Africa este de fapt luată ostatică. Ostatică a celor care au început războiul împotriva statului nostru. Acest război poate părea foarte îndepărtat pentru voi şi pentru ţările voastre. Dar creşterea catastrofală a preţurilor la alimente l-a adus deja acasă la milioane de familii africane", a declarat Zelenski într-un discurs video în faţa Biroului Adunării Uniunii Africane.

Moscova respinge acuzaţiile potrivit cărora blochează în mod deliberat exporturile de cereale din Ucraina şi spune că majorarea preţurilor la alimente şi combustibili la nivel mondial este cauzată de sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei din 24 februarie, pe care o numeşte o "operaţiune militară specială".

La începutul lunii iunie, preşedintele senegalez Macky Sall a declarat că Vladimir Putin i-a spus că este pregătit să permită exportul de cereale ucrainene pentru a atenua criza alimentară globală care loveşte în special Africa.

Luni, Sall, care este şi preşedintele Uniunii Africane, a declarat pe Twitter, după discursul lui Zelenski, că Africa rămâne angajată să respecte dreptul internaţional, să rezolve conflictele în mod paşnic şi să asigure comerţul liber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO