Business Internaţional

Volodimir Zelenski este nemulţumit de lipsa de angajament a NATO. Sursele spun că Grupul G7 va oferi Ucrainei capabilităţi militare

Volodimir Zelenski este nemulţumit de lipsa de...

Autor: Mediafax

12.07.2023, 16:30 112

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reafirmat, miercuri, nemulţumirea privind lipsa de angajament din partea NATO, insistând că Ucraina ar fi trebuit să primească perspective clare de aderare, iar, conform unor surse, Grupul G7 va oferi doar angajamente de capabilităţi militare.

"Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război", a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Referindu-se la presupusul plan al Grupului G7, anunţat marţi de cancelarul german Olaf Scholz, privind oferirea de garanţii de securitate Ucrainei, Zelenski a precizat că ar vrea garanţii privind admiterea în NATO. "Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar sunt necesare garanţii adresate Ucrainei spre o aderare la NATO, nu în locul aderării la NATO. Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO. Sunt încrezător că după război Ucraina va fi membră NATO. Vom face tot posibilul în acest sens", a insistat Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde şi postului France24.

Alianţa Nord-Atlantică a stabilit, în principiu, că Ucraina va putea deveni membră la un moment dat, precizând însă că aderarea se va produce după încheierea războiului cu Rusia, când toate statele aliate vor fi de acord şi când Kievul va îndeplini criteriile politice şi militare.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat marţi, cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, că Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) - SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia - vor face o declaraţie comună privind "angajamente de securitate" pentru Ucraina. Însă, conform unor surse citate de agenţia DPA şi de site-ul Tagesschau.de, Grupul G7 nu va oferi Ucrainei garanţii de securitate propriu-zise pentru a descuraja viitoare atacuri ale Rusiei, ci vor fi asumate angajamente privind modernizarea forţelor militare ucrainene prin furnizarea de capabilităţi aeriene şi navale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO