Business Internaţional

Vremea nefavorabila pune in pericol recoltele la nivel global, in plina criza a rezervelor alimentare

13.06.2008, 19:28 22

Fermierii americani care cultiva in special porumb si soia se plang de prea multa ploaie, in timp ce producatorii australieni de grau sunt disperati din cauza secetei, scrie International Herald Tribune.
"Sezonul de insamantare a inceput destul de prost anul acesta, iar nivelul de anxietate printre producatori este in crestere", a declarat Bill Nelson, analist pe industria cerealelor de la banca americana Wachovia.
Randy Kron, a carui familie se ocupa cu cultivarea porumbului in sud-vestul statului Indiana de peste 135 de ani, ar fi trebuit sa aiba in acest moment un lan cu o inaltime de 30 de centimetri. Cu toate acestea, ploile de lunga durata din primavara au compromis deja o parte din recolte. Multe din terenurile lui Kron sunt mult prea umede pentru a se putea insamanta, iar porumbul deja rasarit s-a inecat in ploile din primavara, o reinsamantare fiind acum necesara. Singurele plante care au supravietuit ploilor au abia cinci centimetri inaltime.
In acest moment, cand porumbul ar trebui sa acopere campiile Statelor Unite, o planta din zece nici macar nu a rasarit din pamant, conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA). Deoarece porumbul plantat tarziu este mai sensibil la caldurile mari de peste vara, fiecare zi de intarziere garanteaza recolte slabe pentru acest an.
"Nervii mei sunt intinsi la limita", a declarat Kron intr-o dimineata in care cerul era din nou acoperit de nori negri.
Iarna trecuta, odata ce temerile unei crize globale a alimentelor s-au adeverit, preturile pe bursele de marfuri s-au dublat sau chiar triplat, ceea ce a dus la nemultumiri pe intregul teritoriu al Statelor Unite, la revolte in peste douazeci de tari si la sumbre previziuni in ceea ce priveste malnutritia in unele zone ale globului.
In timp ce cererea de porumb, grau, soia si orez creste la nivel global, fermierii se lupta sa faca fata. Milioane de hectare reintra in procesul de productie in Europa, iar in Asia a devenit din ce in ce mai comuna plantarea a doua sau trei recolte in acelasi an.
Anul acesta, fermierii americani au insamantat peste 324 de milioane de acri, respectiv 131 de milioane de hectare, cu 4 milioane de acri (1,61 milioane de hectare) mai mult decat in 2007. Cu toate acestea, o mare parte din terenurile agricole sunt inundate sau prea imbibate cu apa pentru a putea fi utile. Indiana si Illinois au fost cele mai afectate de ploile din primavara, in timp ce Iowa, Wisconsin si Minnesota au fost inundate de ploile de luna aceasta
Bob Biehl, a carui ferma se afla in apropiere de St. Louis, in Missouri, a reusit sa insamanteze numai 140 din cei 650 de acri (56,6 din 263 de hectare) pe care ii destinase culturilor de porumb pentru anul acesta. "Multi dintre fermieri nu au reusit nici macar sa scoata tractorul din hambar", a declarat el.
Plantatiile de soia din SUA sunt anul acesta in urma cu 16% fata de anul trecut, iar orezul va fi recoltat foarte tarziu in Arkansas, care produce aproape jumatate din recoltele tarii.
"Cu siguranta ca nu vom avea recoltele pe care le asteptam anul acesta", a declarat Harvey Howington, membru al Arkansas Rice Growers Association.
"Cred ca este o veste proasta pentru toata lumea", a adaugat el.
Fluctuatiile nu sunt o noutate pentru recoltele americane, dar avand in vedere ca rezervele la majoritatea cerealelor importante sunt situate la cel mai jos nivel din ultimele decenii, nu este niciun pic de loc pentru greseli anul acesta.
Fermierii americani sunt printre cei mai mari producatori ai lumii, cu 60% din porumbul care circula la nivel international intr-un an.
De asemenea, o treime din cantitatea de soia, un sfert din cea de grau si o zecime din orezul care se importa si exporta la nivel global provin din Statele Unite.
"Daca avem recolte slabe, vom avea un an foarte greu. Nu exista amortizare", a declarat Joseph Glauber, economist-sef al USDA.
Dupa cum stie orice fermier profesionist, problemele pot aparea oricand inainte de recoltare. Danny si Karen Smith se trezesc de multe ori in mijlocul noptii pentru a verifica recolta de grau de la ferma lor din Milton, Kansas, de cate ori aud tunete in departare.
In cateva saptamani, graul plantat toamna trecuta va fi gata. O furtuna puternica sau, in cel mai rau caz, o tornada ar putea distruge lanul de grau. Anul trecut, familia Smith si-a pierdut aproape toata recolta in urma unui inghet care a precedat o lunga perioada de ploi abundente.
Anul acesta, vremea a fost perfecta pana acum: racoroasa si umeda. "Vedeti cat de mari sunt spicele acestea? Vor hrani foarte multi oameni", a spus Smith aratand spre lanurile aurii. Recolta mondiala de grau de anul acesta va fi cu 8% mai mare fata de anul trecut datorita conditiilor meteo foarte bune si cresterii hectarelor cultivate. Cu toate acestea, nici macar o veste buna nu este atat de relevanta, avand in vedere ca Australia se confrunta cu o lunga perioada de seceta, care, contrar previziunilor, nu a incetat nici anul acesta.
Cu exceptia sud-vestului si a unui mic colt din sud-estul Australiei, ploaia a intarziat sa apara pe teritoriul continentului. Majoritatea fermierilor care cultiva grau s-au gasit in imposibilitatea de a insamanta, conform declaratiilor lui Bob Iffla, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Grau din Australia.
Drept rezultat, recolta australiana se va situa cel mai probabil sub media anuala: intre 5 si 15 milioane de tone de grau destinat exporturilor, fata de 17-18 milioane de tone in alti ani. "Totul depinde de cantitatea de precipitatii. Nu este prea tarziu in acest moment pentru noi", a declarat Iffla.
In cealalta parte a globului, producatorii americani de porumb se lupta cu prea multa ploaie.
"Nu putem sa pocnim din degete si sa avem recolte frumoase. Depindem in totalitate de vreme", a declarat Emerson Nafziger, profesor de agronomie la Universitatea din Illinois.
Exista o vorba printre fermieri, conform careia preturile mari nu dureaza, deoarece cresterea productiei duce la scaderea preturilor. Criza actuala pune la incercare aceasta teorie. Avand in vedere cresterea rapida a preturilor la ingrasaminte si combustibili, cheltuielile unei ferme sunt atat de mari, incat multi fermieri sunt tentati sa nu mai planteze nimic decat sa replanteze sub riscul unei recolte slabe.
Prajoub Suksaprsi din Ayutthaya, Thailanda, este unul dintre fermierii care au renuntat la recolte anul acesta. Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, Prajoub se pregateste sa replanteze orez, dar, de obicei, a doua recolta nu este indeajuns irigata.
Impreuna cu vecinii lui, Prajoub si-a riscat ultimii bani pentru a pune la punct un sistem de irigatii pentru campurile lor de orez. In cazul in care preturile raman ridicate, Prajoub ar putea inregistra cel mai mare profit din viata lui, dar in cazul in care preturile scad, fermierul va suferi pierderi mari.
"Uneori raman treaz noaptea si ma gandesc la asta", a declarat Prajoub, privind motorul generatorului sau Honda care pompeaza apa pe terenurile de orez. Proprietarul terenurilor pe care el cultiva orez ii cere de trei sau chiar patru ori mai mult pe chirie doar pentru a putea replanta in acelasi an a doua oara. "Imi suge sangele din mine", a spus Prajoub.
"Nu pot sa spun in acest moment daca acesta este cel mai rau an al nostru, dar, oricum, pare sa se miste destul de sus in lista. Ne pune pe toti la incercare", a declarat si Kron, fermierul din Indiana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO