Business Internaţional

VW va investi prin Skoda doua miliarde de euro in Cehia in urmatorii cinci ani

VW va investi prin Skoda doua miliarde de euro in Cehia in urmatorii cinci ani

Skoda Octavia

02.10.2007, 18:00 41

Bugetul total alocat investitiilor se ridica la circa doua miliarde de euro in urmatorii cinci ani, scrie Prague Daily Monitor.
In acelasi timp, Skoda Auto se asteapta la o majorare a productiei de automobile Skoda Octavia datorita fabricii pe care compania-mama, Volkswagen, o detine in Bratislava. Martin Jahn, membru al boardului Skoda, a anuntat ca productia in Bratislava ar urma sa fie lansata anul viitor, volumul acesteia depinzand de cerere.
In Kvasiny, la 150 km distanta de Praga, Skoda intentioneaza sa produca Skoda Roomster si Superb, dar si modelul SUV (sport utility vehicle) Yeti. Fabrica din Vrchlabi, aflata la aproximativ 100 km nord-est de Praga, va produce modele noi lansate de concernul Volkswagen la showul auto din Frankfurt.
Helmut Dohnalek, viceguvernator al regiunii Kralovehradecky, a declarat ca investitiile in cele doua fabrici sunt estimate la peste 10 miliarde de coroane (363,5 milioane de euro).
Expansiunea Skoda va crea noi locuri de munca. In prezent, Skoda Auto are aproximativ 28.000 de angajati. "In Vrchlabi ar putea exista pana la 3.000 de locuri de munca dupa 2010 comparativ cu 1.500 in prezent", a declarat Jahn.
Dohnalek a declarat ca fabrica din Kvasiny ar urma sa produca 200.000 de automobile pe an.
Jahn a declarat in Frankfurt ca Skoda va produce un milion de automobile pe an in 2010, cu cinci ani mai devreme decat se estimase anterior. Compania este asteptata sa produca 600.000 de unitati in acest an si 800.000 anul viitor.
In 2006, vanzarile companiei au depasit pragul de 500.000 de automobile pentru prima data, cresterea fiind de 11,7%. Vanzarile Skoda au atins un nivel record in 2006, de 203,7 miliarde de coroane. In acelasi an, profitul net al companiei a avansat cu 40% fata de anul anterior, pana la o valoare record de 11,06 miliarde de coroane.
Automobilele Skoda au devenit arma secreta cu ajutorul careia producatorul german de automobile Volkswagen, detinatorul Skoda Auto, intentioneaza sa-si invinga rivalii, Toyota si General Motors, pe pietele globale, scrie BusinessWeek. Cu preturi mai reduse si de o calitate superioara modelelor similare produse de Volkswagen, automobilele Skoda reprezinta un adevarat motor de crestere pentru VW, vanzarile acestora avansand cu 13,2% in prima jumatate a anului trecut.
Atacul Skoda asupra producatorilor auto japonezi, coreeni si americani pe pietele emergente reprezinta ceva nou, evidentiind transformarea producatorului ceh din jucator regional in jucator global.
"Nici nu ne gandeam ca ne-am putea extinde pe plan global in anii '90," spune CEO-ul Skoda, Detlef Wittig.
Un jucator puternic in Europa de Vest si lider de piata in Europa Centrala si de Est, Skoda se "arunca" acum asupra pietelor emergente din Asia.
O noua fabrica din Rusia localizata la sud de Moscova va incepe sa produca automobile Skoda si Volkswagen in aceasta luna. In India, Skoda si-a construit propria fabrica de asamblare, compania asambland automobile si in China, Ucraina, Bosnia si Kazahstan si ia in considerare lansarea unui model cu pret mai redus care ar putea concura direct cu Loganul produs de Renault.
Revenirea companiei a fost determinata de o combinatie de factori, cum ar fi preturi accesibile, interioare spatioase si calitate superioara.
Transformarea Skoda s-a accelerat catre sfarsitul anilor '90, odata cu introducerea Octavia si Fabia.
Unul dintre cei mai vechi producatori auto din lume, Skoda a fost lider al industriei in fostul bloc sovietic, insa a ajuns in pragul colapsului in momentul prabusirii comunismului.
VW a preluat controlul asupra companiei in 2004, pompand 14 miliarde de dolari in redresarea sa. Acum, Skoda reprezinta 7,3% din vanzarile grupului VW.

Skoda se extinde
Isi va moderniza si extinde fabricile pe care le detine in Kvasiny si Vrchlabi, din estul Boemiei, investitiile fiind estimate la 10 miliarde de coroane cehe (363,5 milioane de euro)
Se asteapta la o majorare a productiei de automobile Skoda Octavia datorita fabricii pe care compania-mama, Volkswagen, o detine in Bratislava
Expansiunea Skoda va crea circa 1.500 de noi locuri de munca
Va produce un milion de automobile pe an in anul 2010, cu cinci ani mai devreme decat se estimase anterior
A luat in vizor pietele din Asia, compania asambland automobile in India, China, Bosnia, Ucraina sI Kazahstan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO