Business Internaţional

WaMu si-a sporit capitalul cu 10 mld. $ in ultima luna

28.07.2008, 19:02 11

Conducerea Washington Mutual, una dintre cele mai mari institutii de servicii financiare din Statele Unite, a anuntat ca a efectuat o crestere de capital de aproximativ 10 mld. dolari de la sfarsitul lunii iunie pana in prezent, pentru a asigura mentinerea companiei pe linia de plutire, scrie Financial Times.
Reprezentantii WaMu au declarat ca spera ca acesti bani sa refaca echilibrul financiar al companiei si sa asigure suficient capital pentru ca banca sa isi desfasoare in continuare activitatea in conditii normale. Imprumutul ar putea ridica la peste 50 mld. dolari capitalul de care dispune institutia si a fost obtinut de la banca centrala americana (Fed), de la Sistemul federal bancar pentru imprumuturi ipotecare - o retea a institutiilor de profil din zona Washington DC - si prin intermediul diverselor operatiuni pe care le-a desfasurat WaMu pe piata de capital.
Anuntul facut de Washington Mutual nu a indepartat insa prea mult temerile investitorilor importanti, care continua sa fie destul de ingrijorati in ceea ce priveste stabilitatea pietei financiare americane si evolutia ei ulterioara. Ultima valoare cu care au fost listate titlurile WaMu la bursa newyorkeza a fost de 3,84 dolari pe actiune, acestea inregistrand o scadere de 4,7%.
Temerile investitorilor au fost insa alimentate de anuntul provenit de la Gimme Credit, o importanta firma de cercetare, care avertiza ca tot mai multe persoane incep sa isi retraga fondurile de la Washington Mutual. Zvonurile au fost infirmate de reprezentantii WaMu, care si-au asigurat clientii ca nu au motive de ingrijorare si ca detine suficient capital.
Costurile de asigurare a creditelor Washington Mutual au inregistrat o crestere semnificativa in ultimele zile. In acelasi timp, Tim Blackshall, analist la Credit Derivatives Research, o companie de cercetare de profil, a declarat ca WaMu prezinta in prezent un risc estimat la aproximativ 60% de a nu-si mai putea onora obligatiile de plata pe o perioada mai mare de cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO