Business sub COVID-19

Pandemia „muşcă” din piaţa muncii: Numărul de ore de muncă pierdute în perioada aprilie-iunie vor fi echivalente cu 195 milioane de joburi

sursa foto: Hepta

Autor: Alex Ciutacu

07.04.2020, 17:47 330

Criza COVID-19 va reduce numărul de ore de muncă la nivel global cu circa 7% în al doilea trimestru din 2020, ceea ce reprezintă un efect „catastrofic”, echivalent cu pierderea a 195 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, potrivit datelor agenţiei International Labour Organization, din cadrul Naţiunilor Unite, citate de FT.

Agenţia care activează sub egida ONU a avertizat că 1,25 miliarde de muncitori – aproape două cincimi din totalul de 3,3 miliarde angajaţi la nivel global – sunt angajaţi în sectoare economice care au înregistrat scăderi dramatice, de la retail, la real estate şi producţie, până la HoReCa. Mai multe de patru cincimi din totalul forţei de muncă la nivel global trăieşte în ţări în care sunt implementate astăzi măsuri de carantină totală sau parţială.

„Angajaţii şi businessurile se confruntă cu o catastrofă, atât în economiile dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare. Cei mai vulnerabili vor fi loviţi cei mai puternic”, a spus Guy Ryder, directorul general al agenţiei.

Ritmul în care se pierd locurile de muncă în lumea dezvoltată i-a luat prin surprindere pe decidenţii politici.

Circa 10 milioane de persoane au intrat în şomaj doar în SUA în ultimele două săptămâni din luna martie, iar mulţi economiştii se aşteaptă ca rata şomajului în SUA să treacă de 10%.

La un nivel similar evoluează lucrurile şi în Europa, însă mulţi dintre muncitorii de pe bătrânul continent pot accesa scheme de şomaj tehnic, gândite pentru a limita efectele economice pe termen lung.

Avertismentul agenţiei a venit la doar trei săptămâni după ce a publicat o analiză în care estima că pandemia va duce la pierderea a 25 milioane locuri de muncă în 2020 – peste nivelul înregistrat la criza financiară din 2008.

Acum, Ryder consideră că doar în primul trimestru au fost pierdute peste 30 milioane de locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO