Business Travel

Castel Mimi, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Republica Moldova: “Anul acesta am avut 40.000 de vizitatori, dintre care circa 40% au fost români”. Galerie FOTO

Castel Mimi, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Republica Moldova. GALERIE FOTO

Castel Mimi, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Republica Moldova. GALERIE FOTO

Autor: Florentina Niţu

28.12.2018, 16:04 1973

Castel Mimi, unicul castel vinicol din Republica Moldova, construit în 1901 de către Constantin Mimi şi restaurat în perioada 2011-2016 de către familia Trofim, a atras anul acesta peste 40.000 de vizitatori, dintre care circa 40% au fost români, potrivit Ecaterinei Roman, expert oenolog şi ghid al complexului turistic.

“Castem Mimi, situat pe partea dreapta a Nistrului, se află în top 15 capodopere arhitectonice din lumea vinului. Acesta a fost construit de către Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, apoi director al Bancii Naţionale a României în 1901 şi acum este deţinut de familia Trofim, care l-a repus în funcţiune din 2016. Anul acesta am avut 40.000 de vizitatori, dintre care circa 40% au fost români. La seria de concerte SoNoRo Conac, care a cuprins lucrări de-ale lui Eugen Ionescu, au sosit 780 de români cu trenul într-o seară”, povesteşte Ecaterinei Roman, expert oenolog şi ghid touristic al Castelului Mimi.

Castel Mimi, din satul Bulboaca, raionul Arenii Noi a reuşit să adune până în prezent oaspeţi din peste 80 de state ale lumii. Complexul se întinde pe o suprafaţă de 10 ha şi include locaţii pentru evenimente şi conferinţe, restaurant, SPA, săli de degustare, un muzeu, o galerie de artă şi spaţii de cazare, şapte căsuţe din piatră, a căror preţ este de 250 de euro pentru 24 de ore.

Anul trecut, peste 36.000 de români au vizitat Republica Moldova, potrivit datelor de la Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, dintre care 730 au vizitat pensiuni agroturistice, conform Institutului Naţional de statistică.

“Până în 2012 voiam doar să reparăm beciurile, pentru a produce din nou vin, apoi am decis să includem şi domeniul ospitalităţii în planurile noastre. Aşa am readus castelul la felul în care arăta cândva. A fost cel mai mare proiect, recent, de restaurare a unui obiectiv istoric din Republica Moldova. Noi estimăm că investiţia va fi amortizată abia în zece ani”, a spus  Cristina Frolov, manager general Castel Mimi, fiica familiei Trofim. Aceasta nu a menţionat valoarea investiţiei.

Cristina Frolov spune că pentru anul viitor îşi propun să finalizeze hotelul, care va cuprinde zece suite şi patru apartamente, SPA-ul destinat terapiilor cu vin şi un pavilion destinat copiilor, pentru a se juca.

O excursie de 70 de minute, care înclude vizita castelului, degustarea a trei vinuri şi gustări, costă 300 de lei moldoveneşti, circa 70 de lei româneşti. Excursia Nobil, de 180 de minute, este cea mai costisitoare, ajungând la 2.500 de lei moldoveneşti, aproape 600 de lei româneşti. Ea cuprinde vizita castelului, degustarea a şase vinuri şi delectarea cu specialităţi din bucătăria moldovenească, potrivit datelor de pe site-ul complexului turistic. Excursiile se programează telefonic, iar copiii cu vârste cuprinse între 5-12 ani beneficiază de gratuitate. În castel pot fi primate patru grupuri de vizitatori deodată.

Castelul a fost una din cele mai mari fabrici de vin din URSS, iar calea ferată construită de către de 600 de persoane, timp de patru ani, avea scopul de a exporta vinul în Uniunea Sovietică. În perioada de glorie a castelului, pentru acesta lucrau 1.500 de persoane, care produceau 6-7 milioane de sticle de vin pe lună, cea mai mare parte mergând în URSS.

Anul trecut, vinăria castelului a avut o producţie de 2 mil. de sticle de vin, dintre care 16.000 de sticle de vin (11.250 de litri de vin) au plecat spre România şi au generat venituri de circa 60-70.000 de euro, conform Cristinei Frolov.

Compania produce patru colecţii de vinuri, colecţia Reserve: Cabernet Sauvignon 2012 sec roşu şi Merlot 2012 sec roşu; colecţia Clasică: Pinot Gris sec alb, Fetească Albă sec alb, Sauvignon Blanc sec alb, Chardonnay sec alb, Roşu de Bulboacă, Merlot sec roşu şi Cabernet Sauvignon roşu sec; colecţia Select: Traminer sec alb şI Muscat sec alb; colecţia Icewine. Cel mai vechi vin deţinut în cramele castelului Mimi este vinul Heres din 1978.

În prezent, în România, vinurile Mimi sunt distribuite prin intermediul Selgros, în proporţie de 5% din producţia totală, fiind găsită pe piaţa locală doar colectia Clasică de vinuri.

Cristina Frolov a spus că cifra de afaceri a grupului pe care îl reprezintă: Castel Mimi, hotelul Jolly Aron din Chişinău şi o mică vinărie din localitatea Speia, va fi mai mare cu 30% anul acesta, faţă de anul trecut.

Constantin Mimi a fost guvernator al Basarabiei între 1912 – 1917, iar în 1926 a fost numit director al Bancii Naţionale a României din Bucureşti. 

Carol al II-lea, prinţul moştenitor al tronului României, în cadrul unei vizite la Cetatea Tighina, a trecut pe la domeniile boierului Mimi.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO