Business Travel

Un drum de doar doi kilometri către viitoarea uzină BMW din Ungaria ridică probleme: costă enorm

Un drum de doar doi kilometri către viitoarea uzină BMW...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.02.2022, 00:00 310

Grupul austriac de construcţii Strabag a primit un contract de 17,5 miliarde forinţi (51,3 milioane euro) pentru realizarea unui drum cu patru benzi de 2,2 km către uzina BMW din Debreţin.

Valoarea pentru dezvoltarea acestei infrastructuri fusese estimată anterior la ceva mai mult de jumătate din costurile actuale, scrie Hungary Today.

Potrivit Napi.hu, rezultatul licitaţiei deschise a fost publicat de autoritatea de decizie, NIF Nemzeti Infrastruktura Fejleszto,  în Monitorul UE de Achiziţii Publice.

Sarcina Strabag este să lărgească o secţiune a drumului principal, Nr. 33, cu două benzi.

Drumul leagă autostrada M35 de locul unde va fi amplasată fabrica de automobile a colosului auto german BMW.

Recent, compania maghiară Duna Aszfalt a primit contractul pentru construirea unui drum principal în regiune, acesta urmând să fie încadrat de piste de biciclete, canalizare pluvială, canalizare, alimentare cu apă şi reţea de comunicaţii la un preţ de 1,772 miliarde forinţi (net), iar traseul este conectat cu uzina BMW din Debreţin.

Proiectul BMW are o valoare de peste 1 miliard de euro şi va primi o subvenţie de stat de la guvernul maghiar în valoare de 12,3 miliarde de forinţi.

Uzina va fi construită pe o suprafaţă echivalentă cu cea a 560 de terenuri de fotbal şi va crea peste o mie de noi locuri de muncă.

Guvernul lui Viktor Orban prioritizează industria auto, făcând astfel ca economia ungară să devină dependentă de marii constructori de maşini germani. O serie de apropiaţi ai lui Orban au afaceri în domeniul construcţiilor sau materialelor de construcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO