Companii

60% din productia noii fabrici de mobila PAL Braila merge catre piata interna

02.08.2005, 19:13 200

Compania PAL Braila, care va pune in functiune anul acesta o fabrica de mobila reprezentand o investitie de circa 40 mil. euro, planuieste ca 60% din productia noii sale fabricii de mobila sa fie destinata pietei autohtone de mobila.

"Fabrica se va deschide la sfarsitul acestui an si vrem ca 40% din valoarea productiei sa se indrepte catre piata externa, iar restul de 60% catre piata interna. Noi analizam continuu piata si un factor important in luarea acestei decizii este cresterea pietei romane de mobila si potentialul acesteia", a spus Anghel Dumitru, director adjunct PAL Braila.

Investitia in aceasta fabrica apartine grupului elvetian Merona Holding.

Compania braileana nu va produce mobilier masiv, ci doar mobilier din PAL (placi din aschii de lemn, produs utilizat in productia de mobila). "Vom fabrica mobilier modern, din PAL, de la birouri pana la bucatarii. Ne intereseaza si tot ce inseamna mic mobilier, usor de transportat si de asambalat. Acest concept de mobilier la pachet pe care vrem sa-l abordam este prezent pe piata noastra numai in magazine Praktiker", a precizat directorul fabricii din Braila. El nu a dat publicitatii cifra de afaceri preconizata pentru primul an de functionare al fabricii.

Reprezentantii companiei au declarat ca se investeste mult in tehnologie, pentru ca mobila sa se realizeze intr-o singura linie de productie. Mobila produsa la Braila destinata pietei interne va fi diferita fata de cea pentru export. "Cea pentru export va fi diferita, deoarece este vorba despre o alta linie de mobilier, de traditie pentru compania elvetiana", a precizat Dumitru.

PAL Braila a fost privatizata in 1997, cand compania elvetiana Merona Holding a cumparat pachetul majoritar de actiuni. In prezent, firma elvetiana detine 90,6% din actiuni.

Merona Holding AG, actionarul majoritar al fabricii PAL din Braila, a anuntat ca planuieste investitii totale de 110 mil. euro in extinderea activitatii. Aceasta suma nu va fi investita doar in noua fabrica de mobila, dar si in deschiderea a trei linii de productie a PAL.

Orientati pana acum pe exporturi, majoritatea producatorilor de mobila din Romania au inceput sa investeasca tot mai mult in cresterea vanzarilor pe piata interna pentru a fi protejati de fluctuatia cursului leu/euro, dar si datorita cresterii potentialului pietei romanesti.

La nivel national, mobila este una dintre principalele industrii ca importanta din PIB, productia totala finala fiind de circa 1 mld.euro.

Principalii jucatori pe piata romaneasca a mobilei sunt: Elvila, Mobexpert, Alprom Pitesti, Silvarom. PAL Braila deruleaza si o alta investitie, de 10 mil. euro, pentru dublarera capacitatii de productie de chibrituri a fabricii brailene. Fabrica braileana mai produce si cutii pentru boxe muzicale pentru companii care activeaza in industria muzicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO