Companii

9 milioane de euro ca sa aiba pe ce sa stea DVD-ul

24.02.2004, 00:00 23



Producatorul italian de mobila Ciatti S.p.A construieste in Sebes, judetul Alba, o fabrica de mobila pentru aparatura electronica - televizoare, aparatura hi-fi si computer - investitia ridicandu-se la 9 milioane de euro.



Compania italiana continua astfel seria investitiilor in fabrici de prelucrare a lemnului si mobila din orasul Sebes, initiata de Grupo Frati din Italia si Holzindustrie Schweighofer din Austria.



"Fabrica va fi operationala pe 1 septembrie anul acesta si va produce atat pentru piata interna cat si pentru export", a declarat pentru Ziarul Financiar Giovanni Bianucci, presedintele firmei italiene. Principalele piete pe care se va exporta sunt statele Uniunii Europene, tarile asiatice si Africa de Nord.



Deosebirea produselor Ciatti fata de cele care se gasesc deja pe piata este ca acestea vor fi vandute in kit, adica sunt asamblate de client acasa.



"Intreaga activitate a societatii va fi puternic automatizata. Utilajele si echipamentele vor fi noi si vor fi importate din tari europene, iar materiile prime se vor procura de pe piata romana si de pe pietele limitrofe", a mai spus Bianucci. Investitia va fi finantata de compania mama si de alte institutii de credit italiene.



Hala de productie are o suprafata de 18.000 de mp., iar numarul angajatilor va fi de circa 100 de persoane, dupa ce fabrica va ajunge la capacitatea maxima.



"Capacitatea de productie initiala va fi 400.000 de bucati annual, care ne asteptam sa ne aduca incasari circa 14 miliaone de euro pe an. Dupa ce vom ajunge la capacitatea maxima de productie, preconizam sa vindem in jur de 900.000 de articole pe an si o cifra de afaceri de 27 de milioane de euro", a mai spus Bianucci.



Compania mama Ciatti S.p.A. a luat fiinta in Italia in 1950 si in prezent este specializata pe birouri pentru calculatoare, suporturi de televizoare de combine audio si DVD-uri. Grupul are si o societate care produce mobila pentru locuinte, birouri si bucatarii de lux.



Orasul Sebes a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru investitorii in sectorul de mobila si prelucrare a lemnului. Grupul italian Frati a investit circa 180 de milioane de dolari pentru constructia a doua fabrici in Sebes care produc materiale utilizate pentru productia de mobila.



Tot la Sebes a mai investit si compania austriaca Holzindustrie Schweighofer intr-o fabrica de cherestea.



Fabrica a fost construita de austrieci de la zero in urma unei investitii de peste 60 de milioane de euro si a inceput productia in urma cu cateva luni. Austrecii asteapta pana in 2005 o cifra de afaceri anuala de 100 de miliaone de euro. Investita a creat pana acum 250 de locuri de munca, iar pana la sfarsitul anului vor mai fi angajate 120 de persoane.



Prelucrarea lemnului si productia de mobila au atras investitii importante si in alte orase din tara.



Producatorul italian Natuzzi a investit 30 de miliaone de euro intr-o fabrica de canapele la Baia Mare, cu peste 700 de angajati. Natuzzi asteapta pentru anul acesta o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro. Cunoscutul grup suedez Ikea, are o fabrica la Siret.



Industriile de prelucrare a lemnului si mobila au atras cele mai multe investitii straine anul trecut. Printre grupurile internationale care au construit sau cumparat fabrici in Romania se numara Losan din Spania, Finnforest din Finlanda si Werzalit din Germania.



Materia prima ieftina si costul mic al fortei de munca precum si pozitia geografica avantajoasa a Romaniei sunt principalele puncte de atractie pentru grupurile internationale. Cea mai mare parte a productiei realizate de aceste fabrici este destinata exportului fie pe pietele Uniunii Europene, fie in Statele Unite sau Asia.



Potrivit ultimelor previziuni, producatorii de mobila estimeaza o crestere de 10-15% a activitatii lor in 2004 si atingerea unei productii de aproape 750 milioane de dolari, pe baza cresterii cererii interne pentru mobila noua, dar si pe exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO