Companii

A&D Pharma: de la importuri la restructurarea operata de actionari

A&D Pharma: de la importuri la restructurarea operata de actionari
18.02.2009, 18:13 103

"Businessul e doar pentru cei care il plac. E o forma de aventura, un stress permanent", spune fondatorul A&D Pharma referindu-se la primii ani in care a demarat afacerea. El a dorit ca numele sa nu ii fie precizat.

Dupa ce s-au cunoscut in timpul studiilor, unul dintre actualii actionari, Ludovic Robert, a decis sa mearga insa in Hong Kong, in vreme ce un altul, Walid Abboud, a venit in Romania pentru a lucra in consultanta in 1993 la Armatura Zalau. Dupa o perioada si Ludovic Robert a venit in Romania, an in care piata farmaceutica abia incepea sa prinda contur. Cum au facut trecerea de la studii economice la industria farmaceutica? "Cineva a cerut produse Upsa", spune fondatorul A&D Pharma.
"Era foarte greu sa lucrezi in farma, mai ales sa faci import si distributie", a continuat el. Cu toate acestea, spune ca a reusit sa aiba exclusivitate pe OTC-urile (medicamente care se elibereaza fara prescriptie) din portofoliul unor companii precum Roche, SmithKline Beecham (astazi GSK) sau Boots. Romania, spre exemplu, era a treia tara in care erau disponibile produsele Urgo dupa Franta si Spania.
"Toti patru ne implicam personal in business", spune actionarul grupului farmaceutic.
Primul sediu al A&D Pharma a fost la Cluj, care era in acelasi timp si casa si birou, iar dupa un an de naveta pana la Bucuresti in care dormeau patru nopti in tren au decis sa se mute in Capitala. Primul angajat a fost o farmacista din Baia Mare care lucrase inainte la Alsifcom. Primul sediu din Bucuresti a fost pe Batistei, la etajul patru intr-un apartament cu trei camere, apoi pe Popa Marin intr-un loc in care acum este un salon de coafura.
Fondatorul A&D Pharma spune ca a incercat sa reduca modul in care s-a condus firma la o problema de responsabilizare si isi aminteste un scurt episod din primele luni de business. La putin timp dupa ce au creat firma, au angajat "un om bun la toate".
Intr-o seara, dupa ora 19:00 au aflat ca a doua zi dimineata era nevoie ca acesta sa meraga in vama, insa nu avea masina. Unul dintre actionari a luat atunci cheile de la masina si i le-a dat angajatului care a vrut sa lase buletinul drept garantie. "Nu m-am gandit nicio secunda ca ar vrea sa vanda masina. Intre angajati existau probleme in acordarea de incredere", spune el.
In 1997 A&D Pharma insemna deja partea de import si distributie clasica, insa deschideau si prima farmacie Sensiblu. Pana in 2004 s-au implicat permanent in conducerea A&D Pharma pentru ca din 2006 sa se retraga definitiv. In acel an A&D Pharma s-a listat pe Bursa din Londra.
A decis sa se intoarca in momentul in care actiunile au inceput sa scada puternic, iar vreme de doi ani firma a fost pe pierderi. Prioritatile spune ca sunt trecerea pe profit si castigarea de cota de piata.
"Sensiblu nu castiga bani, dar asta e ceva de moment. Pe de alta parte, cu 20% cota de piata suntem mici in distributia europeana de medicamente. Numarul unu in tarile mai avansate are 30-60%", spune el.
Pentru dezvoltarea A&D Pharma are in vedere achizitii astfel ca intr-un interval de 5-7 ani firma sa ajunga sa valoreze 800 mil. euro. "Inainte ne dezvoltam pe credite. Acum nu se mai poate", spune el.
Cum vede dimensiunea A&D Pharma de astazi? "O firma de 50 sau de 1.000 de angajati este aceeasi. Totul se reduce la o problema de organizare, ca in armata, in care trebuie sa creezi un sistem in care fiecare sa lucreze la maximum".
Spune ca in acesti 14 ani a reusit sa schimbe peisajul farma din Romania, dar si mentalitatile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO