Companii

Actionarii Soceram spun ca vor investi 150 mil. euro in mai multe fabrici

Actionarii Soceram spun ca vor investi 150 mil. euro in mai multe fabrici

Compania a achizitionat deja doua linii tehnologice de productie de BCA si una pentru caramizi

19.11.2007, 20:12 357

Producatorul de materiale de constructii Soceram din Bucuresti spune ca va investi in urmatorii doi-trei ani circa 150 de milioane de euro in constructia a noua fabrici de materiale de constructii, dintre care sapte de BCA si doua de caramizi.
"Am decis in urma cu doi ani sa incepem un plan de investitii puternic pentru ca nu mai reusim sa facem fata cererii de pe piata. Suntem in curs de finalizare a tratativelor pentru achizitionarea unor linii de fabricatie BCA pe baza tehnologiei de fabricatie germana Ytong si a unor linii de fabricatie de caramida arsa, a caror valoare impreuna cu constructiile, va fi de circa 150 milioane de euro", a declarat pentru ZF Roxana Gheorghe, presedintele Consiliului de Administratie al Soceram.
Potrivit reprezentantilor Soceram, toate fabricile vor fi operationale in 2009 si vor produce numai materiale de constructii ecologice.
Investitia va fi realizata in proportie de 20% din fonduri proprii, in timp ce restul sumei va fi atrasa din imprumuturi bancare de la banci precum Bancpost, Piraeus, Banca Romaneasca, Credit Europe sau MKB Romexterra.
Compania a achizitionat deja doua linii tehnologice de productie de BCA si una pentru caramizi, urmand ca restul sa fie achizitionate pana la jumatatea anului viitor.
"Piata de materiale de constructii va continua sa creasca in urmatorii cinci-sapte ani si poate inghiti in continuare producatori noi. Strategia noastra este sa construim fabrici de materiale de zidarie in zone in care nu sunt producatori de caramida sau BCA sau cei existenti au capacitati reduse", explica Gheorghe.
Soceram este controlata de consortiul format din companiile Metaleuroest si Elsid Titu, precum si de omul de afaceri Burchiu Nicolae, care a preluat un pachet de actiuni in 2004 in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,6 milioane de euro.
Suma includea valoarea pachetului de 80,44% din actiunile Soceram achizitionate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un program de investitii.
Soceram a investit in ultimii doi ani circa 16 milioane de euro in extinderea capacitatilor existente si modernizarea unora dintre cele vechi.
Compania detine capacitati de productie la Urziceni (caramizi), Doicesti (BCA si produse ceramice), Bucov (BCA, refractare electrotopite) si Tandarei (caramida).
Cea mai mare parte din investitii a fost indreptata catre sucursala de la Doicesti, judetul Dambovita, unde a fost construia o fabrica de mortare uscate, gleturi si adezivi si au fost extinse capacitatile de productie de BCA.
In plus, compania va finaliza in primavara anului viitor la Soceram o unitate de productie de caramizi si blocuri ceramice, tehnologie Marcheluzzo Impianti (Italia), cu o capacitate anuala de 100 de milioane de formate normale, valoarea investitiei ridicandu-se la peste 15 milioane de euro.
Soceram a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 17, 8 milioane de euro (59 mil. lei), in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Principalii factori care au influentat cresterea cifrei de afaceri au fost boom-ul inregistrat in constructii, contractele incheiate cu clienti precum Bricostore, Ozer, Aedificia, Baduc, precum si contractele de livrare catre ANL", conchide Gheorghe.
Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a Soceram o ocupa in prezent BCA-ul, cu aproximativ 75%. In urmatorii ani, compania va extinde portofoliul de produse cu alte materiale din domeniul constructiilor precum vopseaua lavabila, polistiren, alti adezivi prin noi capacitati de productie sau prin folosirea brandului Soceram pe produse care in prezent nu detin un brand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO