Companii

Adrian Stănculescu, Abris Capital Partners: În perioada următoare, cred că va exista o atenţie sporită în analiza companiilor cu expunere semnificativă către materiile prime

Perspective postpandemie pentru investitori şi piaţa de M&A, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Adrian Stănculescu, Abris Capital Partners: În perioada...

Autor: Cristina Roşca

11.11.2021, 00:06 335

Observăm două tipuri de tranzacţii: companii cu performanţă foarte bună şi/sau favorizate de pandemie, care au ieşit cu încredere în piaţă, şi companii bune, dar care au fost afectate de criza declanşată de pandemie şi care aşteaptă revenirea pieţelor lor.  Acest fapt arată o maturitate a acestor companii, care au acumulat suficiente resurse pentru a trece peste crizele apărute.

În ultimii doi ani, am văzut suficiente oportunităţi de investiţii, iar Abris a realizat două tranzacţii: Eltex - tranzacţie de tip bolt-on pentru Green Group şi  Lummetry - tranzacţie de tip  bolt-on pentru GTS.

Aspectele de ESG au devenit mult mai importante în evaluarea oportunităţilor de investiţii. Nu atât de mult în sens penalizator, ci mai ales pentru a dezvolta un plan de îmbunătăţiri ale acestor aspecte de ESG cât mai devreme în ciclul investiţional. Apoi, potenţialul de digitalizare devine foarte important.

În această perioadă, Abris a făcut o analiză a maturităţii digitale a companiilor din portofoliu; cu această ocazie, am introdus aceeaşi abordare şi în cazul noilor investiţii potenţiale. În perioada următoare, cred că va exista o atenţie sporită în analiza companiilor cu expunere semnificativă către materiile prime, întrucât acestea au înregistrat creşteri de preţuri ajunse la maxime istorice.

Piaţa de M&A a demarat în forţă în anul 2021, pe fundalul apariţiei vaccinului împotriva COVID-19 şi al cererii amâ       nate de produse şi servicii. Acum, acest avânt este oarecum temperat de fenomenul inflaţionist din jurul nostru şi rămâne de văzut care va fi impactul real al acestor creşteri de preţuri asupra puterii de cumpărare. Sunt şanse însă ca anul următor să vedem o revenire a optimismului, pe măsură ce rata de vaccinare şi mobilitatea vor creşte.  Vedem serviciile, tehnologia şi economia circulară sau reciclarea ca principale zone de interes pentru fondurile de PE.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO