Companii

Advent a inceput procedurile pentru preluarea Terapia

26.06.2003, 00:00 27

Fondul american de investitii Advent International a inceput procedurile pentru preluarea producatorului roman de medicamente Terapia Cluj Napoca, tranzactie ce va avea valoarea de aproximativ 43,7 milioane dolari, afirma surse apropiate afacerii.
Conform surselor citate, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa de Valori au primit saptamana aceasta solicitarea de a nu mai permite celor sase actionari principali care vor vinde Terapia sa mai efectueze tranzactii cu titlurile companiei.
Va urma semnarea unui acord prin care cei sase actionari (patru fonduri de investitii si doua case de comert) se vor angaja sa subscrie in cadrul ofertei publice de preluare ce urmeaza sa fie lansata de o companie controlata de Advent.
Conform surselor citate, oferta va fi lansata luna viitoare, la pretul de 4.681 de lei/actiune, apropiat de cel la care au fost tranzactionate actiunile Terapia la bursa in ultimile sedinte. Schimbarea actionariatului companiei este programata sa se finalizeze pana la jumatatea lunii august.
Procesul de vanzare al Terapia, al doilea producator roman de medicamente si al cincilea jucator de pe piata de profil, a fost demarat in vara anului trecut.
In afara de Advent International, de achizitia Terapia au fost interesate companiile farmaceutice Servier (Franta) si Pharmaco (Islanda) si consortiul financiar format din doua fonduri de investitii din grupurile AIG (Statele Unite) si Global Finance (Grecia).
In final, spun surse din piata, cel mai bun pret (50 de milioane de dolari initial) a fost oferit de Advent International. Ulterior, pretul a scazut cu valoarea dividendelor acordate de societate si in urma negocierilor din ultimele trei luni. Aproximativ jumatate din resursele financiare aferente tranzactiei vor proveni dintr-un imprumut acordat de banca olandeza ING Bank.
Cei mai importanti actionari actuali ai companiei sunt, in prezent, fondurile de investitii Romanian Investment Fund (17% din actiuni), Romanian Investment Company (20%), Broadhurst  (7,82%), Labrador Partners (5,26%) si companiile de comert Romfarmachim (10,69%) si Romital (6,52%).
Terapia a fost scoasa la vanzare pentru ca RIF si RIC si vor incheia durata de viata anul viitor, respectiv anul acesta.
  Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 31,76 milioane de dolari si un profit net de 7,2 milioane de dolari. Terapia detine aproximativ 4% din piata romaneasca a medicamentelor.
Compania este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Terapia este de aproximativ 41 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24