Companii

Afacerile din comerţ au crescut în primele două luni din 2023 cu 3,9%, în condiţiile în care vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, precum şi de cele produse nealimentare au fost pe plus, cu 5,4-5,9%, dar vânzările de carburanţi în magazine specializate s-au redus cu 2,7%

Afacerile din comerţ au crescut în primele două luni...

Autor: Roxana Rosu

06.04.2023, 09:23 205

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele două luni din 2023 cu 3,9%, ca serie brută, în condiţiile în care magazinele de produse alimentare, băuturi şi tutun, precum şi de cele produse nealimentare au fost pe plus, cu 5,4-5,9%, dar vânzările de carburanţi în magazine specializate s-au redus cu 2,7%, arată datele INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul s-a majorat  cu 3,8, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (5,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,2%.

În februarie 2023, afacerile din comerţ au crescut, faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută cu 2,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.

Avansul a fost susţinut de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (7,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (1,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,9%.

Comparativ cu luna ianuarie, în februarie comerţul a scăzut atât ca serie brută cu 2,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO