Companii

Afacerile din serviciile prestate companiilor au crescut cu 5,5% în primul semestru

Afacerile din serviciile prestate companiilor au crescut...

Autor: Liviu Iancu

12.08.2014, 10:01 147

Activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei au crescut cu 23,2%, cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe, cu 16%, dar s-au înregistrat creşteri şi pentru serviciile de comunicaţii (5,1%), transporturi (4%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,2%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 5,7%, datorită în principal creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (19,3%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (15,1%), transporturi (4,9%), comunicaţii (4,6%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (3,6%).

În iunie, comparativ cu luna precedentă, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, au crescut pe ansamblu cu 1,8%, datorită creşterilor înregistrate la activitǎţile de transport (4,7%), la cele de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (0,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (0,4%) şi activităţile de comunicaţii (0,4%). Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 4,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au scăzut, pe ansamblu, cu 0,6%, ca urmare a scăderii activitǎţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-2,8%), a altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (-2,5%) şi comunicaţiilor (-0,7%). Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (0,5%) şi transporturile (0,2%).

Faţă de luna iunie a anului trecut, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, au crescut pe ansamblu cu 6,6%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (28,6%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (14,6%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (6,4%), comunicaţii (3,4%) şi transporturi (3,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2014, comparativ cu iunie 2013, cifra de afaceri a crescut pe ansamblu cu 7,1%, datorită majorărilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (27,1%), activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (+15,7%) şi celor rezultate din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (6,5%), comunicaţii (4,8%) şi transporturi (2,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO