Companii

Afacerile filialei locale a Villeroy & Boch, peste buget in T1

28.06.2007, 14:28 44

Producatorul de obiecte sanitare Mondial, care detine o fabrica la Lugoj, parte a grupului german Villeroy & Boch, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 33,5 milioane de euro, in crestere cu circa 3% fata de anul precedent.
"Cresterea de 3,4% propusa pentru acest an este una dictata de capacitatile actuale de productie si nu neaparat de cererea mai mare a pietei", au spus reprezentantii companiei.
In primul trimestru insa, compania a inregistrat pe piata din Romania o crestere de 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel estimarile de crestere pentru acest an.
Compania si-a propus pentru acest an investitii in valoare de 1,3 milioane de euro destinate atat imbunatatirii procesului de productie, precum si pentru marketing si promovare. Mondial are un centru de productie la Lugoj si dispune de o forta de munca de circa 1.000 de angajati. Din 1996 pana astazi grupul german a investit in fabrica de la Lugoj circa 25 de milioane de euro.
Portofoliul de produse Mondial se adreseaza in special segmentelor economic si mediu, insa compania are in vedere si lansarea pe piata a unor produse pentru segmentele superioare ale pietei. Aceste produse se diferentiaza in general atat prin design, cat si prin caracteristici tehnice.
Compania Mondial a fost preluata in 1996 de catre concernul german Villeroy & Boch, care a achizitionat atunci un pachet de 51% din actiuni contra sumei de 10 milioane de euro. In momentul de fata participatia Villeroy & Boch in cadrul Mondial este de 99,56% din titluri. Compania a pornit de la o cota de piata in Romania de 17% in 1999 si a ajuns astazi la 45%, potrivit propriilor estimari.
Principalul competitor al Mondial este producatorul de placi ceramice Romanceram, care a fost achizitionat la sfarsitul anului trecut de catre compania poloneza Cersanit. Potrivit unor surse din piata, pachetul de 77,85% a fost vandut la pretul de 2,3 milioane de euro.
Pe piata de obiecte sanitare mai activeaza si distribuitori precum Delta Distribution sau SSAB Impex. Obiectele sanitare nu asigura insa decat 7% din cifra de afaceri a companiei Delta Distribution, adica putin peste doua milioane de euro.
Totodata, obiectele sanitare asigura 50% din cifra de afaceri a SSAB Impex. Compania a inregistrat anul trecut afaceri de sase milioane de euro, estimand pentru acest an o crestere pana la 8,5 milioane.
Piata obiectelor sanitare nu are o valoare foarte mare, dar este impulsionata de dinamica pozitiva a pietei constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO