Companii

Afacerile grupului LaDorna vor trece de 100 de milioane de euro in 2007

17.10.2005, 15:43 22

Grupul LaDorna, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria lactatelor, detinut de omul de afaceri Jean Valvis, estimeaza ca va atinge o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro in 2007, pe fondul abordarii de noi segmente de piata si dezvoltarii sistemului de colectare a materiei prime.

"Singura piedica in calea cresterii activitatii noastre era lipsa materiei prime, sistemul de colectare fiind extins acum si in Dobrogea si nordul Transilvaniei, fapt ce ne permite dezvoltarea afacerii si diversificarea ofertei de produse adresate consumatorului final", a declarat Jean Valvis, presedinte si actionar majoritar al grupului LaDorna.

Valvis a precizat ca grupul este deja in faza de teste finale pentru iaurt si pentru telemea, urmand sa lanseze aceste produse la inceputul lunii noiembrie.

"Am intrat intr-o noua etapa a dezvoltarii afacerii, in care vom investi pentru a intra pe noi segmente din industria lactatelor", a mai spus presedintele LaDorna.

Anul acesta, grupul a pus in functiune, in urma unei investitii de peste 5 milioane de euro, doua noi facilitati de productie, LaDorna Agri, care produce iaurt si branza tartinabila si Lactate Dobrogene, axata pe productia de branza feta si pe cascaval. Prin investitia din cadrul LaDorna Agri, compania a intrat pe segmentul iaurturilor considerat unul dintre principalele motoare de crestere in perioada urmatoare.

Grupul de firme LaDorna, care detine noua unitati de productie in Moldova si Dobrogea, mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro, in crestere cu 32% fata de 2004. "Pana acum am inregistrat un ritm de crestere de 15%, insa ultimele luni din an influenteaza intr-o mai mare proportie cifra de afaceri consolidata a grupului", a adaugat Valvis.

Procesul de extindere al sistemului de colectare a laptelui a inceput in 2001, cand LaDorna achizitiona materia prima doar din judetul Suceava. La sfarsitul lui 2004, aria de colectare acoperea alte trei judete din nordul Moldovei, iar anul acesta unitatile de colectare a laptelui din cadrul grupului s-au extins si in 4 judete din nordul Transilvaniei, precum si in Dobrogea, la Tulcea si Constanta.

LaDorna a finalizat anul acesta o investitie de peste 14 milioane de euro in implementarea a 120 de euroferme, acoperita in proportie de 50% din fonduri Sapard. Acestea se adauga altor 50 de ferme finalizate in 2004.

Beneficiile nete pentru un fermier care intra in programul de euroferme initiat de LaDorna sunt de 500 euro/luna urmand ca acestea sa ajunga la 1.400 euro/luna cand ferma este amortizata dupa o perioada medie de 6 ani.

Romania a negociat cu UE o cota de productie anuala la lapte de 3 miliarde de litri, dar, in acest moment, industria de profil proceseaza aproximativ 1,2 miliarde de litri.

Tot in acest an, LaDorna a inceput exporturile de produse bio, in special lapte, cascaval si svaiter, destinatia principala pentru export fiind Grecia si Olanda. Dupa primul an de export al produselor bio, grupul asteapta o cifra de afaceri de 8 milioane de euro.

Grupul LaDorna cuprinde mai multe societati in sectorul agro-alimentar - Dorna Lactate, Dorna Branzeturi, LaDorna Cheese, LaDorna Agri, Dorna SA, Lactate Dobrogene si ICPPAM Balotesti - si doua companii in sectorul serviciilor, Carpathian Systems si Narcisa Production.

Valoarea investitiilor derulate de companie din 1998 pana in 2004 a depasit 40 de milioane de euro, bugetele cele mai mari fiind alocate pentru dezvoltarea Dorna Lactate - 12,5 mil. euro.

Principalii competitori ai grupului LaDorna pe piata produselor lactate sunt Danone, Friesland, Campina si Hochland.

Piata laptelui se ridica anual la 5 miliarde de litri din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil, alte circa doua miliarde de litri fiind vandute direct in piete fara sa fie pasteurizate.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO