Companii

Agricola Bacau isi face magazine proprii: Sunt o sursa sigura de lichiditati

02.02.2010, 23:07 92

Grupul Agricola Bacau, cu afaceri de peste 70 de milioane deeuro si o cota de 11% pe piata carnii de pasare, a redus vanzarilecatre retailul traditional si vrea sa investeasca peste 300.000 deeuro pentru a extinde lantul propriu de magazine cu zece noiunitati in afara judetului Bacau.

"Am luat aceasta decizie deoarece piata traditionala estefoarte putin securizata. Prin magazinele proprii putem sa controlampreturile in piata, avem un vector de imagine si o sursa sigura delichiditati", a declarat Grigore Horoi, presedintele grupului caredetine in prezent 38 de magazine situate in mare parte in regiuneaMoldovei.

Din cele zece unitati pe care compania intentioneaza sa ledeschida anul acesta, cinci vor fi in Bucuresti, trei in Constanta,unul in Brasov si unul in Buhusi. In ultimele doua luni,producatorul din Bacau a mai deschis un magazin in Bacau, doua inConstanta si cinci in Bucuresti.

"Deschiderea celor opt magazine a costat intre 250.000 si300.000 de euro (intre 30 si 40.000 de euro per magazin - n. red.),toate fiind situate in spatii inchiriate cu suprafete intre 20 si60 de metri. Este putin probabil sa avem bani pentru a deschide noimagazine in spatii proprii. Totusi, luam in continuare in calculaceasta posibilitate", a mai spus Horoi, completand ca majoritateaspatiilor pe care au fost deschise magazine pana la finalul anuluitrecut sunt proprietatea companiei.

Presedintele grupului Agricola Bacau sustine ca desi vanzarilede preparate fiert-afumate, salamuri crud-uscate si semipreparateau continuat sa inregistreze cresteri similare celor din 2009 inprima luna a acestui an, Agricola International - cea mai marecompanie din cadrul grupului, axata doar pe productia de carne depasare - a inregistrat o scadere a vanzarilor de 27% in volum si de24,6% in valoare, comparativ cu ianuarie 2009, in conditiile uneicresteri a pretului mediu pe kilogram de 4,5%.

Aceasta scadere a fost determinata de diminuarea vanzarilor pecanalul traditional (magazinele de proximitate si distribuitorii),incepand din a doua jumatate a anului trecut, ca urmare risculuifoarte mare de neincasare a banilor.

Grupul Agricola Bacau este format din companiile AgricolaInternational Bacau (in care deputatul PSD Gheorghe Antochi detineun pachet de 20% din actiuni), Avicola Lumina, Conagra, Europrod siSalbac Dry Salami (cu activitati in industria alimentara),Comcereal (achizitia de cereale), Agriconstruct (constructii) siBac Print (cu activitati in tiparire).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO