Companii

Agricola Bacau se gandeste la noi achizitii, pentru dublarea cotei de piata

17.04.2008, 20:53 37

Agricola Bacau, cel mai mare producator de preparate din carne de pasare de pe piata locala intentioneaza sa-si majoreze cota de piata de la 10% in prezent, la 20-25% pana in 2015, printr-o serie de achizitii inceputa in martie cu preluarea pachetului majoritar de 51,9% din actiunile companiei Avicola Constanta.
"Una dintre optiuni pentru majoararea cotei de piata este achizitionarea unui alt jucator cu un brand puternic. O alta optiune este externalizarea unei parti din productie", a declarat Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola Bacau. Achizitiile companiei bacauane ar veni in contextul in care Transavia Alba Iulia, principalul competitor al Agricola Bacau, a preluat anul trecut Avi-cola Brasov, consolidandu-si astfel pozitia pe piata. In urma acestei tranzactii, compania din Alba Iulia, controlata de omul de afaceri Ioan Popa, estimeaza in acest an afaceri de 100 mil. euro, putin sub rulajul previzionat de reprezentantii Agricola Bacau, de 120 mil. euro. Reprezentantii Agricola Bacau nu au oferit informatii privind valoarea tranzactiei cu Avicola Constanta. Un alt obiectiv al companiei bacauane consta in majorarea exporturilor de carne de pasare la 25%, de la 10% in prezent, printre tarile in care produsele Agricola sunt comercializate numarandu-se Anglia, Germania, Italia si Irlanda. Pentru a-si asigura capacitatile necesare, Agricola continua investitiile in modernizarea si retehnologizarea fabricilor. Dupa ce anul trecut compania a investit peste cinci milioane de euro pentru achizitionarea unei noi statii de incubatie si in transformarea fostului departament Carbac intr-o fabrica de salamuri uscate cu o capacitate de productie de 1.200 de tone produse finite, recent, Agricola a finalizat modernizarea abatorului din Bacau.
Prin intermediul unei investitii de 10 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezinta un fond Sapard, producatorul si-a majorat capacitatea de abatorizare de la 30.000 de tone de pasare in viu anual la 35.000 de tone. "Anul acesta investitiile se vor ridica la aproximativ 13 milioane de euro dintre care 6 milioane de euro intentionam sa le alocam construirii unei noi ferme de crestere a puilor, necesara in urma cresterii capacitatii de abatorizare", a spus Horoi.
Potrivit reprezentantilor companiei, in cele patru luni in care singurul abator al companiei a fost inchis, Agricola a apelat atat la stocuri, cat si la abatorizarea unei parti din productie in cadrul unui abator din Vaslui. Acestia nu au dezvaluit insa ce pierderi au inregistrat in prima parte a anului.
"Am reusit sa o scoatem la capat, desi afacerile au fost afectate in aceasta perioada", spune vicepresedintele Agricola. Grupul a pierdut anul trecut contractul incheiat cu lantul de restaurante McDonalds, dupa ce producatorul de fast-food a decis sa inceapa importul de materie prima din Polonia, iar la inceputul acestui an si lantul Springtime a decis sa incheie parteneriatul cu Agricola, in urma punerii in functiune a unei fabrici proprii. Potrivit reprezentantilor companiei, aproximativ o treime din productia de carne de pasare era comercializata catre Springtime, cantitate care in prezent a fost redistribuita catre alte canale de comert.
Agricola Bacau este detinuta in proportie de 76% de persoane fizice potrivit datelor Registrului Comertului, insa potrivit reprezentantilor companiei, din cei peste 30.000 de actionari, numai trei persoane detin pachetul majoritar de 51%.
Reprezentantii grupului estimau pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 350 milioane de lei (110 miloane de euro) dintre care 260 de milioane de lei (75 milioane de euro) reprezinta rezultatele financiare ale companiei Agricola International.
Marja anuala de profit a grupului este insa de sub 3,5% intr-o industrie in care limitele normale sunt stabilite intre 3,5 si 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO