Companii

Agricultura a salvat în acest an creşterea economică. Care a fost “motorul creşterii”?

Agricultura a salvat în acest an creşterea economică. Care a fost “motorul creşterii”?

Autor: Gabriel Razi

24.12.2011, 08:27 1825

România a avut în acest an cel mai bun an agricol din ultimii cinci, recoltele de grâu, porumb sau floarea soarelui fiind cu 20%-30% mai mari decât cele de anul trecut. Banii intraţi în economie în schimbul acestor recolte s-au văzut în al treilea trimestru al acestui an când sectorul a asigurat o creştere economică de 4,5%.

Sectorul va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, însă îşi va majora şi contribuţia în Produsul Intern Brut la 7,5%, potrivit estimărilor ZF în condiţiile în care celelalte sectoare nu au performat la fel de bine.

Analiştii se aşteptau încă din trimestrul al doilea ca anul agricol record să împingă în sus creşterea economică din ultimele două trimestre, însă cei mai mulţi au estimat că plusul din T3 va fi de până la 3%.

Plusul din agricultură a fost adus în acest an de recoltele-record aduse de vremea bună, dar şi de preţurile-record pentru produsele agroalimentare.

Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din acest an, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa internă, valorează 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe bursele internaţionale. Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro. Per total, valoarea producţiei agricole din acest an trece de 12 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de 2010. Anul trecut valoarea recoltelor de cereale şi plante oleaginoase s-a cifrat la 10 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Un alt plus din acest an sunt exporturile agricole, care au crescut în perioada ianuarie-iulie la 1,7 miliarde de euro, cu 70% faţă de exporturile din aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO