Companii

„Alba-neagra“ cu fabrica de zahăr din Luduş: o ia statul, nu o ia, vine un investitor, o iau cultivatorii, rămân francezii?

„Alba-neagra“ cu fabrica de zahăr din Luduş: o ia...

Autor: Florentina Niţu

06.09.2022, 00:07 1251

Toate sunt variante de lucru pentru una din cele trei fabrici de zahăr pe care le mai are România Preţul de vânzare al fabricii este de circa 70 mil. euro, conform surselor ZF.

Saga preluării fabricii de zahăr din Luduş, judeţul Mureş, deţinută de grupul francez Tereos, continuă. După anunţul francezilor de la începutul lui 2022 că urmează închiderea pentru fabrica locală, a urmat un meci de ping-pong între autorităţi, companii private şi cultivatorii români.

Soluţiile puse pe masă în prezent sunt fie ca statul român să preia fabrica, în parteneriat cu fermierii din zonă, fie ca un investitor privat să o cumpere sau ca actualii proprietari să rămână în continuare la con­ducerea uneia dintre puţinele fabrici de zahăr pe care o mai are România. Cea mai recentă evoluţie a situaţiei de la fabrica din Luduş o reprezintă un document semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea şi consultat de ZF în care informa acţionarii Tereos de intenţia Scandia Food, controlat de familiile de antreprenori Gaşpar şi Creştin, de a începe negocierile pentru preluarea fabricii de zahăr.

Anterior, o înţelegere făcută de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, urmărea cumpărarea fabricii de către statul român, în parteneriat cu fermierii, prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea. Acest lucru ar fi însemnat continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO