Companii

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România: România are o creştere mare a PIB, dar mediul de afaceri se confruntă cu dificultăţi

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte...

Autor: Roxana Rosu

28.05.2019, 13:15 262

Problema forţei de muncă este amintită de toată lumea, nu doar în România, ci la nivel global. Situaţia este influenţată de demografie şi migraţie. Guvernul şi ONG-urile ar trebui să coopereze mai bine pentru a scădea emigraţia, de a aduce poate înapoi o parte dintre cei plecaţi.

Se pot lua măsuri legate de taxare, de accesul la locuinţe. Educaţia ar trebui să fie o parte componentă a muncii. Un alt factor este avansul tehnologiei, care va face ca tot mai multe sectoare să fie automatizate. Dar în acelaşi timp apar noi oportunităţi pentru angajaţi.

Companiile trebuie să fie mai competitive în felul în care atrag, educă şi menţin angajaţii.

România are o creştere mare a PIB, dar mediul de afaceri este dificil pentru toate tipurile de companii, inclusiv pe fondul instabilităţii fiscale. Este mai dificil pentru IMM=uri. Companiile nu sunt suficient finanţate, nu generează suficient profit.

Ar ajuta mult ca autorităţile să reducă birocraţia.

Este nevoie de investiţii în tehnologie pentru a creşte calitatea. Este nevoie de mai multe forme de finanţare.

Mulţi antreprenori români trebuie să accepte că au nevoie de know-how.

Trebuie să reducem gap=ul cu ţările vestice şi putem face asta prin investiţii, prin respectarea legii şi atragerea talentelor pe care nu am reuşit încă să le accesăm. Trebuie să dezvoltăm o strategie pentru a folosi avantajele pe care le avem, în agricultură, IT şi alte resurse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO