Companii

Alina Culcea preia frâiele Novartis în România

Alina Culcea

Alina Culcea

Autor: Corina Mirea

04.04.2016, 00:03 4521

Grupul elveţian Novartis, locul doi din industria de medicamente din România după vânzările înregistrate anul trecut, a pro­movat-o pe Alina Culcea la conducerea businessului de pe plan local, potrivit unor date oficiale.

Ea a preluat astfel, de la începutul lunii martie frâiele unei afaceri cu vânzări anuale de peste 640 mil. lei şi o cotă de piaţă de 5,5%, la aproape trei ani după ce a fost recrutată de companie pe po­ziţia de head of market access and public affairs.

Prin această promovare, Alina Culcea (45 de ani) devine atât preşedinte al con­si­liului de administraţie al businessului No­vartis în Ro­mâ­nia, cât şi di­rec­tor ge­neral al aces­tuia. Ea o înlo­cuieşte pe Elena Mi­tova, executiv de origine bulgară care a stat la conducerea Novartis în România în ultimii patru ani şi care de trei luni deţine funcţia de head of medical education strategy pentru Europa tot în cadrul grupului Novartis.

Alina Culcea este absolventă de me­di­cină şi are o experienţă în industria farmaceutică de peste 15 ani.

Ea şi-a început cariera profesională în cadrul grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK) ca brand manager atât în România, cât şi în Irlanda, iar de-a lungul timpului a mai lucrat în companii precum Pfizer şi Actavis ca director de HR sau chiar a stat la conducere, potrivit informaţiilor publicate pe profilul personal de LinkedIn (reţea de socializare de business – n.red).

Grupul Novartis este structurat pe piaţa locală din trei divizii: cea de farmaceutice (medicamente eliberate pe bază de prescripţie, protejate de patente, care includ şi divizia de oncologie), Alcon (pentru oftalmologie) şi Sandoz (divizia de medicamente generice), conform celor mai recente date ale ZF. Dintre acestea, Sandoz este cea mai vizibilă, având activitate de producţie la Târgu Mureş. Novartis (împreună cu Sandoz) a avut în 2015 vânzări de 643,3 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 5,5%, clasându-se pe poziţia a doua în topul celor mai mari companii de pe piaţa farma locală, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim. Anul trecut, vânzările de medicamente s-au situat la valoarea de 11,7 mld. lei, în scădere cu aproape 5% faţă de anul 2014, fiind prima scădere a pieţei farma din ultimul deceniu.

Odată cu numirea la conducerea Novartis România a Alinei Culcea, elveţienii au făcut schimbări şi la nivel de administrare a businessului. Astfel că, în locul lui Marko Cilic, în funcţia de administrator al Novartis Pharma Services România a fost numit Bogdan Chiriţă, care deţine şi poziţia de CFO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO