Companii

Allianz Trade: Numărul insolvenţelor ar putea depăşi din nou pragul de 6000 în acest an, în România , revenind la nivelul pre-pandemic, care nu a fost influenţat de măsurile masive de suport ale statului în economie

Allianz Trade: Numărul insolvenţelor ar putea depăşi...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2022, 12:03 133

Indicele global de insolvenţă, care acoperă 44 de ţări care reprezintă 87% din PIB-ul global, a înregistrat în perioada aprilie- iunie 2022 prima creştere trimestrială după 2020, de 8%, fiind foarte aproape de momentul în care va înregistra o accelerare de două cifre, imediat după trimestrul III, arată o analiză a Allianz Trade.

Analiştii se aşteaptă ca indicele global de insolvenţă să crească la cel puţin +10% în trimestrul III, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un factor principal, care a menţinut ridicate presiunile asupra preţurilor la materiile prime, a fost şi efectul de propagare al războiului din Ucraina, în principal prin creşterea preţurilor mărfurilor şi diferitele episoade de blocaj din China.

În România, numărul insolvenţelor a crescut în România cu 10.7% în primele 9 luni ale anului 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, în linie cu aşteptările la nivel global pentru anul curent. Deşi este o creştere de două cifre care vine pe fondul înrăutăţirii fundamentelor macroeconomice afectate de inflaţie şi acutizate de impactul războiului din Ucraina, o abordare optimistă ar semnala o uşoară încetinire faţă de luna precedentă, când avansul pe primele 8 luni a fost de 11.3%.

”Dacă experienţa ultimului trimestru al anului trecut este relevantă – când inflaţia începuse să se facă simţită în economie - o accelerare de 1-2 puncte procentuale ar duce ritmul insolvenţelor în zona unei creşteri de +12-14%, ce corespunde unui număr sensibil peste 6.000 de insolvenţe. Numărul este important întrucât ar marca revenirea sau depăşirea nivelului din 2019 de 6.500 de insolvenţe, anul pre-pandemic care nu a fost influenţat de măsurile masive de suport ale statului în economie.”, punctează Mihai Chipirliu, CFA Risk Director, Allianz Trade.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO