Companii

Alum: minoritarii asteapta sa vada oferta oligarhului rus

10.01.2005, 00:00 22

Compania Pioche Consultants Limited inregistrata Belize, noul proprietar al pachetului majoritar de actiuni al  producatorului de alumina Alum Tulcea, va initia o oferta publica de preluare a participatiilor detinute de ceilalti actionari la Alum. Pioche, al carei actionari nu sunt cunoscuti in mod oficial, este obligata prin lege sa faca aceasta oferta, dupa ce a devenit actionar majoritar la Alum. Oferta va trebuie facuta in urmatoarele doua luni.
Firma din Belize a cumparat in luna decembrie a anului trecut, prin intermediul Bursei Electronice RASDAQ, participatia societatii Balli Metal SA Bucuresti (67,69% din capitalul Alum), valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la peste 7,3 milioane euro.
Surse din piata afirma ca Pioche este de fapt de o societate a oligarhului rus Vitali Matsitski, cel care controleaza singurul producator de aluminiu primar din Romania, Alro Slatina. El a petrecut in ultima perioada mult timp la Bucuresti pentru a rezolva probleme intervenite la Alro in urma demisiei a trei manageri si pentru a negocia preluarea Alum. Alumina produsa de Alum este una din principalele materii prime pentru aluminiul produs de Alro.
Pioche Consultants va trebui sa ofere in cadrul ofertei cel putin acelasi pret pe actiune pe care l-a platit catre Balli. Oferta ar urma sa se ridice astfel la cel putin 3,5 milioane de euro. Principalul actionar minoritar al Alum este SIF Banat-Crisana cu o participatie de 23,8%. La pretul la care s-a realizat transferul pachetului majoritar, actiunile detinute de SIF Bnat-Crisana valoreaza 2,3 milioane de euro. Reprezentantii SIF Banat-Crisana nu au putut fi contactati pentru a comenta viitoarea oferta pentru actiunile Alum.
Transferul actiunilor intre Balli si Pioche Consultants s-a realizat la 64.000 lei/actiune. Tranzactia totala de vanzare a Alum, care include si preluarea datoriilor companiei se ridica la aproximativ 45 milioane de euro.
Alum Tulcea are un capital social de 388,81 miliarde lei. Producatorul de alumina inregistra la jumatatea anului venituri totale de 38 milioane de euro si un profit de 3,3 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO