Companii

Amurco mai are şase luni ca să se pună la punct cu poluarea

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2011, 23:45 36

Amurco Bacău, una dintre companiile active în industria chimicăaflată în portofoliul Interagro, grup controlat de omul de afaceriIoan Niculae, mai are la dispoziţie 6 luni pentru a realizalucrările de reabilitare necesare pentru reducerea poluării, altfelunitatea riscând să fie închisă.

La începutul acestui an, din cauza unor probleme tehnice,locuitorii din Bacău au fost poluaţi cu amoniac a căruiconcentraţie în aer a ajuns să fie de peste 15 ori mai marecomparativ cu limitele normale. În consecinţă, localnicii auorganizat mai multe acţiuni de protest prin care au cerutînchiderea unităţii.

"Azi (ieri - n.red.) a avut loc comisia de avizare tehnică. Dupădiscuţii s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei integrate demediu pentru Amurco alături de un program de reabilitare pe şaseluni. Dacă nu se respectă acest program de reabilitare, unitatea seînchide", a declarat Iulian Movilă, preşedintele Agenţiei deProtecţie a Mediului Bacău. Potrivit acestuia, compania şi-ar fiîndeplinit programul de reabilitare, dar rezultatele nu au fostcele aşteptate.

"Pe 4 ianuarie, din cauza unor temperaturi extrem de scăzute,presiunea gazelor din instalaţii a scăzut. Acest lucru a făcut cainstalaţiile să nu mai funcţioneze normal, gradul de poluare cuamoniac fiind de peste 15 ori mai mare faţă de nivelul acceptat.Investiţiile pe care trebuie să le facă acum nu sunt foarte mari.Nu a fost vorba despre un accident ecologic, numai 5 oameniajungând la medicul de familie", a mai precizat Movilă.

Reprezentanţii Interagro nu au comentat această situaţie. "Afost o şedinţă. Reveniţi joi-dimineaţă", a declarat GheorgheNăstase, directorul tehnic al Amurco.

Potrivit celor mai recente informaţii primite din parteaInteragro, unitatea ar urma să fie închisă de la 1 martie, alăturide alte combinate chimice. "Combinatul merge încontinuu. Exportămcam 90% din producţie. Nu se va închide. Oamenii deja s-au călit dela câte anunţuri de închidere au tot auzit", a spus un angajat alAmurco.

Potrivit unui document de prezentare al grupului Interagro,Amurco a avut anul trecut afaceri de circa 27 de milioane de euro,în scădere cu peste 30% faţă de 2009. În unitate lucrează 682 deoameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO