Companii

ANAF: Numărul marilor contribuabili a crescut de peste 7 ori în ultimii 20 de ani

ANAF: Numărul marilor contribuabili a crescut de peste 7...

Autor: Valeriu Dănilă

10.10.2023, 19:12 202

În perioada 2003-2022, numărul de contribuabili administraţi de către DGAMC a fost modificat de 16 ori, de exemplu, la înfiinţare existau 446 de contribuabili încadraţi în această categorie iar, în prezent, numărul acestora depăşeşte 3200 de contribuabili. Criteriile de selecţie care au stat la baza întocmirii listelor marilor contribuabili au fost obiective şi au avut în vedere evoluţiile economice şi bugetare din perioadele de referinţă, arată ANAF într-un comunicat de presă.

Încă din anul 2001 Fondul Monetar Internaţional a recomandat României organizarea unei structuri de administrare a contribuabililor mari. Propunerea a pornit de la analiza evoluţiei economice interne, influenţată major de schimbările structurale  la nivel mondial şi de tendinţele de globalizare ale afacerilor - ca modalităţi tot mai sofisticate de evaziune şi fraudă fiscală cu care se confruntă administraţia fiscală.

F.M.I. a recomandat mai multor ţări, în special celor în care a desfăşurat misiuni în perioada respectivă (1999-2001), ca la înfiinţarea unei structuri de mari contribuabili în cadrul administraţiilor fiscale să se folosească mai multe criterii care să reflecte cât mai bine potenţialul de plată al contribuabililor şi anume: veniturile anuale din vânzări sau cifra de afaceri, valoarea activelor, nivelul importurilor sau/şi al exporturilor sau tipul de activitate economică. Dintre acestea însă cifra de afaceri/veniturile anuale din vânzări a fost recomandat ca şi criteriu de bază, mai trasmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO